Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 09. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Gombkötő Zoltán PR menedzser Invitel Zrt.

Kezeket a billentyűzetre! - A klaviatúra fejlődése

Kezeket a billentyűzetre! - A klaviatúra fejlődése

Előző két bejegyzésünkben körbejártuk, milyen hasznos funkciói vannak a számítógépes billentyűzetnek, valamint tippeket adtunk, hogy miként tudjuk felgyorsítani a mindennapos számítógép használatot.

A következőkben betekintést nyerhetünk a mai billentyűzet kialakulásának történetébe, és feltérképezzük, hol tartanak a modern szövegbeviteli lehetőségek.
Több mint 100 billentyű. De mit mire használunk?

A hagyományos klaviatúrán csoportokba rendezve helyezkednek el az azonos funkciójú billentyűk. A magyar billentyűzetre általában a 105 gombos billentyűkiosztás jellemző.

Miért nem ABC sorrendben?

Miért ez a furcsa billentyűzetkiosztás? A mai számítógépes billentyűzet őse az írógép volt, amelynek kezdetleges kialakítása teljesen eltért a most használt billentyűzetektől. Az első írógépeken ABC sorrendbe rendezték a betűket, de így a gyakran használt, egymás mellett lévő betűk lengőkarjai könnyen összeragadtak, megnehezítve a gépírók dolgát. Ezért a gépelés sebességének lassítására a gyakran használt billentyűket egymástól távol helyezték el. Így váltotta le az ABC billentyűkiosztást a mai QWERTY (magyar billentyűzeten QWERTZ), amely a bal felső sarok első hat billentyűjéről kapta a nevét. A QWERTY-vel kényelmesebbé vált a billentyűk leütése és gyorsabb lett a gépelés folyamata.

Billentyűzet nélküli eszközök

Az okostelefonok és táblagépek megjelenésével a billentyűzet működésének alkalmazkodnia kellett az eszközök fizikai adottságaihoz. Eltűnt a fizikai billentyűzet és helyét a virtuális klaviatúra vette át, így lényegesen sökkent az egy helyen megjelenített karakterek száma. A mobileszközökön a billentyűzet-használati szokásaink is megváltoztak: a lényegesen kisebb felület miatt a több ujjas gépelést felváltotta az egy- esetleg két ujjas koppintás.

Szövegbeviteli lehetőségek

Az okostelefonok és táblagépek fejlesztésénél is keresik azokat a megoldásokat, melyekkel kényelmesebbé és gyorsabbá tehetik a szövegbevitelt. Így jutottunk el odáig, hogy a nyomógombos mobiltelefonok gombjainak nyomkodása helyett ma már diktálással, sőt kézírásunkkal is képesek vagyunk szöveget alkotni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás