Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 08. 10:38, kedd | Helyi
Forrás: Gombkötő Zoltán PR menedzser Invitel Zrt.

Kezeket a billentyűzetre! - 7 billentyűkombináció

Kezeket a billentyűzetre! - 7 billentyűkombináció

Számos olyan billentyűkombináció létezik, amelyeket alkalmazva profi felhasználóként bánhatunk a gépünkkel.

Ha már beleégtek az ujjainkba, reflexszerűen tudunk utasításokat adni PC-nknek, vagy különböző futó programoknak. Legújabb infografikánkban a billentyűzet hasznos funkcióit, valamint annak érdekességeit mutatjuk be. Az első részben nézzünk néhány billentyűkombinációt, amely segítségünkre lehet a mindennapi számítógép használatnál.

Megírtunk egy e-mailt vagy Facebook üzenetet, és véletlenül kitöröltük, mielőtt elküldtük volna. Az eltávolított szöveget újra elő tudjuk hívni a CTRL és a Z billentyű egyidejű lenyomásával.

A kombináció használható a különböző levelezőrendszerekben (Gmail, Freemail, stb.), valamint Facebook üzenetben és Office programokban (Word, Excel, Power Point). A mac operációs rendszert használók ugyanezt a funkciót a CMD és Z billenytűk lenyomásával tudják alkalmazni.

Keressünk rá szavakra könnyen és gyorsan:

Ha hosszú szövegből kell kibogarásznunk a részleteket, de nem akarjuk A-tól Z-ig elolvasni a szöveget, keressünk szavakra vagy szórészletekre a CTRL és F billentyűket lenyomva.

A billentyűkombináció alkalmazható különböző böngészőkben, Office programokban, de PDF formátumú dokumentumban is tudunk vele egyszerűen és gyorsan a kívánt szövegrészre keresni. A Mac operációs rendszerben a CMD és F billentyűkkel érhető el a funkció.

Zárjuk le asztalunkat az illetéktelenek elől!

Ha felügyelet nélkül hagyjuk a számítógépünket, és nem akarjuk, hogy mások hozzáférjenek, zárjuk le asztalunkat a WIN és L kombinációjával.

Mac-et használók pedig a CTRL, SHIFT és a Power gomb egyidejű lenyomásával védhetik számítógépüket. A funkció működéséhez a gépünkön külön be kell állítanunk a jelszavas alvó mód feloldást.

CTRL + ALT + DEL

Sokunk számára ismerős az a billentyű trió, melynek együttes lenyomásával behívhatjuk a kezdőképernyőnket, kijelentkezhetünk felhasználói fiókunkból vagy megnyithatjuk a feladatkezelőt. A billentyűkombinációnak sajátos története van: feltalálása egy bizonyos David Bradley személyéhez fűződik, aki eredetileg az IBM PC fejlesztése során adott funkciót ennek a három billentyűnek. A kezdetleges állapotban lévő számítógépeken futó szoftverek folyamatos lefagyása miatt szükség volt egy könnyen elérhető, véletlenül azonban soha le nem nyomható kombinációra, amely a folyamatos ki- és bekapcsolás helyett gyorsan újraindítja a gépet. A megoldást eredetileg nem tervezték külső felhasználók számára elérhetővé tenni, azonban valahogy kikerült a fejlesztői körökből. Így a korai számítógépek egyik legkedveltebb trükkjévé vált, ha épp valamely futó program megadta magát. Mac operációs rendszerrel rendelkező számítógépen az OPT + CMD + ESC billentyűkombinációval érhetjük el a feladatkezelőt.

Amelyek még segítségünkre lehetnek...

CTRL + D: Ha kedvenc weboldalainkra nem szeretnénk minden alkalommal újrakeresni, ezzel a kombinációval hozzá tudjuk adni a böngészőnk könyvjelzőjéhez, így később is könnyen elő tudjuk keresni. Mac-verzió: CMD + D.

CTRL + SHIFT + T: Ez a billentyűkombináció abban az esetben van segítségünkre, ha a böngészőnk lapját véletlenül bezártuk. A három billentyűt lenyomva vissza tudjuk hívni a bezárt lapot. Mac-es felhasználók számára a CMD + SHIFT + T billentyűkkel érhető el a funkció.

CTRL és a + billentyű: Előfordulhat, hogy egyes weboldalak betűi túl kicsik. Ilyenkor a CTRL és a numerikus billentyűzeten található plusz (+) billentyűvel fel tudjuk nagyítani az oldalt. Természetesen kicsinyíthetünk is a méreteken, ilyenkor a mínusz (-) billentyűt használjuk. Ez a hasznos funkció az egerünkkel is alkalmazható, ha a CTR billentyűt nyomva tartjuk, és közben az egerünk görgéjét fel- illetve lefelé mozgatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.