Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 12. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Amerikai elemzők szerint a gazdasági válság után egyre többen nem tudják fizetni tartozásukat. A diákhitel sok amerikai fiatalnak teszi lehetővé a diplomát, de komollyá nőhet az adósságteher a végzés után.

Elemzők figyeltek fel arra, hogy országos szinten 900 milliárd dollárnyi az összesített kinntlévő diákhitel, ami 200 milliárd dollárnyival haladja meg az amerikai polgárok hitelkártya adósságait. A vészjelzést azonban főleg azért adták le, mert a diákhitel adósok több, mint egynegyedének törlesztési lemaradása van – írta Martin-Kovács Miklós a Gazdasági Rádió chihagói tudósítója.

Az Egyesült Államokban a lakosság, mintegy 6 százaléka tanul a felsőoktatásban, ez nagyjából 20 millió diákot jelent. Nagyon sok diák veszi igénybe a hitelt az egyetemi évek alatt és a végzéskor gyakran kezdik úgy a munkát, hogy átlagosan 23 ezer dollárnyi kölcsönt kell visszafizetniük. Ez az egyéb havi állandó kiadások mellett húzós is lehet. Minden tizedik esetben átlagosan több, mint a duplája, 54 ezer dollárnyi a diákhitel. Az ifjú adósok három százalékának 100 ezer dollárnál többet kell visszafizetnie.

Társadalomtudósok szerint mindennek sokféle hatása van, különösen akkor, amikor a friss diplomásoknak az USA-ban is nehéz jó állast találniuk. A törlesztés hosszú évekre komoly teher sokak számára és adott esetben erősen befolyásolja családalapítási, otthonteremtési, autóvásárlási terveiket is. Ha minden jól megy és folyamatosan jól fizető állásban dolgozik a diákhitelt felvevő fiatal amerikai, akkor néhány év alatt letudhatja a törlesztést, de, mint a Marketplace című rádióműsor jelzi: mostanában erősödik az ügyfélforgalom az egyéni csődre szakosodott jogászok irodáiban és ennek egyik komoly oka a diákhitel. A mindenkori amerikai kormányzat időről-időre igyekszik enyhíteni a terheken, de az adósság legnagyobb hányadát törleszteni kell Amerikában is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni