Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 13. 11:25, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kétszáz művet komponálnak kiállítássá a kurátorok

Kétszáz művet komponálnak kiállítássá a kurátorok

Formálódik a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat rendezése. A galéria tíz termében és a folyosókon a napokban kerül helyére a beérkezett közel hétszáz alkotásból a zsűri által augusztus elején kiválasztott mintegy kétszáz mű.

Az október 5-én délben megnyíló kiállításon 114 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség – mondta el Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője.

Az idén sok, eddig nem pályázott alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, s közöttük is nagy számban vannak a fiatal művészek, s a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett. Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok címzetes kurátora, a zsűri elnöke és rendezője kiemelte: a tárlaton a hagyományos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legújabb törekvések is.

Egyes termekben a művek elhelyezését vizuális szempontok határozták meg: a színek a színekkel, formák a formákkal rímelnek, míg másutt a tartalmi összefüggések alapján kerültek egymás mellé az alkotások. Hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon egy alkotó munkáit azonos teremben találhatja meg a közönség, ám az idei kiállításnál a tartalmi megfelelés érdekében Végh Júlia két munkája egymástól egészen távol, a tárlat két szélső pontján nyert elhelyezést.

– Remélem – tette hozzá Pogány Gábor –, hogy a kiállítás látogatói ezeket az összefüggéseket meg fogják érteni és méltányolják.
A következő hetekben az Alföldi Galéria földszinti termeiben a rendezés során meghatározottak szerint kerül sor a műalkotások installálására. Majd a Tornyai János Múzeum időszaki kiállítótermeiben a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat három kiemelt díjazottja, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész kiállítása nyeri el végső formáját, hogy a művek október 5-én a Vásárhelyi Őszi Tárlat déli megnyitását követő vernisszázson találkozhassanak a művészetkedvelőkkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.