Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2016. Június 15. 13:56, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Tematikus tárlatvezetések az Emlékpontban

Négy hódmezővásárhelyi iskola mintegy kétszáz diákja látogatta meg az elmúlt héten a Szamár-sziget szellemkatonái című időszaki kiállítást az Emlékpont galériájában.

A közgyűjtemény a Szamár-sziget szellemkatonái című tárlat utolsó hetére szóló invitálását a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Corvin Mátyás Szakképző Iskola és az Aranyossy Ágoston Általános Iskola összesen nyolc osztálya fogadta el, akik számára az Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi vázolta fel az első világháború eddig kevéssé ismert, több tízezer hadifogságba esett katonájának tragikus kálváriáját.

A Corvin szakiskolásaival érkezett a kiállítás megtekintésére Dr. Kis Andrea történelemtanár, aki elmondta: örömmel éltek az Emlékpont kínálta lehetőséggel, hogy a tárlatot ingyenes tárlatvezetéssel ismerhették meg a tanulók, akik szemléletes betekintést nyerhettek a történelem eddig alig ismert eseménysorába és – mint hozzátette – ezek a lehetőségek segítenek a történelem megismerését népszerűsíteni a diákok körében.

Az Emlékpontban a hősök napjához kapcsolódóan megnyílt kiállítás alkotói, Margittai Gábor és Major Anita tárták fel a nagy háborúban fogságba esett osztrák és magyar katonák történetét. A háború első két évében a szerb haderő nyolcvanötezer hadifoglyot ejtett, akiket a „halálmars” erőltetett menetében hajtottak át a Balkán hegyein, miközben a zord időjárás mellett az elégtelen körülmények között fejét felütő fertőzések is tizedelték a katonák sorait.

Mire a menet az albániai Valona kikötőjébe érkezett, már csak huszonötezer fő hajózhatott be és juthatott el a szardíniai Szamár-szigetre, ahol további sanyarú sors, és olyan betegségek, mint a tífusz és a kolera vártak a fogságba esettekre. A megpróbáltatások sora tovább folytatódott, amikor 1916-ban olasz hajókkal Franciaországba szállították a szigeten még életben lévő tizenhatezer foglyot, hogy ott lövészárkok ásására, területek aknamentesítésére használják őket. A háború végeztével mindössze hatezren térhettek vissza szülőföldjükre.

Az első világháború centenáriuma alkalmából, 2016. május 17-én Áder János köztársasági elnök avatott emlékművet a Szamár-szigeten.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 15. 08:42, péntek | Helyi

Kutya hideg van a háziállatoknak is - Fagyriadó

Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet.

2021. Január 14. 16:56, csütörtök | Helyi

Árbevétel és profit szinten is látható a koronavírus hatása a bajnokcsapatok pénzügyi teljesítményében

Megjelent a KPMG éves „The European Champions Report” jelentése

2021. Január 14. 16:54, csütörtök | Helyi

Díjmentes a januári helyközi diákbérletek visszatérítése

A kormány az egyéb védelmi intézkedésekkel együtt a középiskolák, a szakképző és a felsőoktatási intézmények digitális munkarendjét is meghosszabbította 2021. február elsejéig.

2021. Január 10. 12:00, vasárnap | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.