Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Június 15. 13:56, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Tematikus tárlatvezetések az Emlékpontban

Négy hódmezővásárhelyi iskola mintegy kétszáz diákja látogatta meg az elmúlt héten a Szamár-sziget szellemkatonái című időszaki kiállítást az Emlékpont galériájában.

A közgyűjtemény a Szamár-sziget szellemkatonái című tárlat utolsó hetére szóló invitálását a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Corvin Mátyás Szakképző Iskola és az Aranyossy Ágoston Általános Iskola összesen nyolc osztálya fogadta el, akik számára az Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi vázolta fel az első világháború eddig kevéssé ismert, több tízezer hadifogságba esett katonájának tragikus kálváriáját.

A Corvin szakiskolásaival érkezett a kiállítás megtekintésére Dr. Kis Andrea történelemtanár, aki elmondta: örömmel éltek az Emlékpont kínálta lehetőséggel, hogy a tárlatot ingyenes tárlatvezetéssel ismerhették meg a tanulók, akik szemléletes betekintést nyerhettek a történelem eddig alig ismert eseménysorába és – mint hozzátette – ezek a lehetőségek segítenek a történelem megismerését népszerűsíteni a diákok körében.

Az Emlékpontban a hősök napjához kapcsolódóan megnyílt kiállítás alkotói, Margittai Gábor és Major Anita tárták fel a nagy háborúban fogságba esett osztrák és magyar katonák történetét. A háború első két évében a szerb haderő nyolcvanötezer hadifoglyot ejtett, akiket a „halálmars” erőltetett menetében hajtottak át a Balkán hegyein, miközben a zord időjárás mellett az elégtelen körülmények között fejét felütő fertőzések is tizedelték a katonák sorait.

Mire a menet az albániai Valona kikötőjébe érkezett, már csak huszonötezer fő hajózhatott be és juthatott el a szardíniai Szamár-szigetre, ahol további sanyarú sors, és olyan betegségek, mint a tífusz és a kolera vártak a fogságba esettekre. A megpróbáltatások sora tovább folytatódott, amikor 1916-ban olasz hajókkal Franciaországba szállították a szigeten még életben lévő tizenhatezer foglyot, hogy ott lövészárkok ásására, területek aknamentesítésére használják őket. A háború végeztével mindössze hatezren térhettek vissza szülőföldjükre.

Az első világháború centenáriuma alkalmából, 2016. május 17-én Áder János köztársasági elnök avatott emlékművet a Szamár-szigeten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.