Városlista
2021. szeptember 20, hétfő - Friderika

Hírek

2016. Június 15. 13:56, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét

Tematikus tárlatvezetések az Emlékpontban

Négy hódmezővásárhelyi iskola mintegy kétszáz diákja látogatta meg az elmúlt héten a Szamár-sziget szellemkatonái című időszaki kiállítást az Emlékpont galériájában.

A közgyűjtemény a Szamár-sziget szellemkatonái című tárlat utolsó hetére szóló invitálását a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Corvin Mátyás Szakképző Iskola és az Aranyossy Ágoston Általános Iskola összesen nyolc osztálya fogadta el, akik számára az Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi vázolta fel az első világháború eddig kevéssé ismert, több tízezer hadifogságba esett katonájának tragikus kálváriáját.

A Corvin szakiskolásaival érkezett a kiállítás megtekintésére Dr. Kis Andrea történelemtanár, aki elmondta: örömmel éltek az Emlékpont kínálta lehetőséggel, hogy a tárlatot ingyenes tárlatvezetéssel ismerhették meg a tanulók, akik szemléletes betekintést nyerhettek a történelem eddig alig ismert eseménysorába és – mint hozzátette – ezek a lehetőségek segítenek a történelem megismerését népszerűsíteni a diákok körében.

Az Emlékpontban a hősök napjához kapcsolódóan megnyílt kiállítás alkotói, Margittai Gábor és Major Anita tárták fel a nagy háborúban fogságba esett osztrák és magyar katonák történetét. A háború első két évében a szerb haderő nyolcvanötezer hadifoglyot ejtett, akiket a „halálmars” erőltetett menetében hajtottak át a Balkán hegyein, miközben a zord időjárás mellett az elégtelen körülmények között fejét felütő fertőzések is tizedelték a katonák sorait.

Mire a menet az albániai Valona kikötőjébe érkezett, már csak huszonötezer fő hajózhatott be és juthatott el a szardíniai Szamár-szigetre, ahol további sanyarú sors, és olyan betegségek, mint a tífusz és a kolera vártak a fogságba esettekre. A megpróbáltatások sora tovább folytatódott, amikor 1916-ban olasz hajókkal Franciaországba szállították a szigeten még életben lévő tizenhatezer foglyot, hogy ott lövészárkok ásására, területek aknamentesítésére használják őket. A háború végeztével mindössze hatezren térhettek vissza szülőföldjükre.

Az első világháború centenáriuma alkalmából, 2016. május 17-én Áder János köztársasági elnök avatott emlékművet a Szamár-szigeten.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 16. 15:38, csütörtök | Helyi

Családi matiné a divat jegyében

Legyen Tiéd a Divat! címmel rendez családi délelőttöt gyerekfoglalkozásokkal a Tornyai János Múzeum az Ó!divat kiállításán szeptember 25-én 10 órai kezdettel.

2021. Szeptember 16. 15:34, csütörtök | Helyi

Első alkalommal köszönti az őszt az alföldi retró hétvége

A már jól ismert balatoni vonalak mellett szeptember 18-án és 19-én Szeged és Békéscsaba között is megcsodálhatók a MÁV-START retró járművei.

2021. Szeptember 16. 15:30, csütörtök | Helyi

Forgalomba állt az első megújult Bzx mellékkocsi

Befejeződött a MÁV Vagon Kft. székesfehérvári műhelyében az első, már a MÁV‑START új dizájn szerinti színekre festett Bzx mellékkocsi fővizsgálata,

2021. Szeptember 16. 15:23, csütörtök | Helyi

Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV FKG-hoz

A MÁV FKG többek között a vasúttársaság több mint 7000 kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, évente a teljes hálózat körülbelül egynegyedén végeznek nagygépes karbantartási, illetve felújítási munkákat.