Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 17. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Keresik a Nyugat-Balaton új szlogenjét

Keresik a Nyugat-Balaton új szlogenjét

A Nyugat - Balatoni Turisztikai Régió 2013. január 16.és február 15. között szlogen pályázatot hirdet. A szlogennek egyszerre kell a Balaton nyári élményeit és az egész éven át élvezhető termál és wellness üdülés hangulatát is sugároznia.

A Nyugat- Balatoni térség igencsak bővelkedik látnivalókban, és programlehetőségekben. Keszthely, Hévíz, Zalakaros, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök változatos természeti, kulturális és egészségturisztikai élményeket kínál, szezononként változó vendégkörnek. Tavasszal és ősszel a természeté és a termálfürdőké a főszerep, míg nyáron a vakációzó családok veszik birtokba a Balaton-partot. A települések többszáz éves kulturális örökségei még télen is vonzzák a látogatókat.
A pályázatra beérkezett ötletek közül, a 6 település szakemberei választják ki a nyertest, aki az elismerés mellett megkapja a 100.000 Ft-os díjat is. A zsűri egy rövid - öt-hat szavas -, mégis kifejező szlogent keres.
A Nyugat-Balatoni régió látnivalóinak sokszínűsége egyszerre ad ötleteket a pályázat résztvevőinek, ugyanakkor meg is nehezítik a feladatot.
Egy kis segítség az ötletgyűjtéshez:
A West-Balaton együttműködésben hat település vesz részt. Keszthely a Balaton fővárosa. A tó felől érkezve a Keszthelyi-hegység vonulatainak, és a déli part síkjának találkozásánál pillanthatjuk meg a több ezer éves múltra visszatekintő települést. Keszthely, a város főterén lezajlott ásatások bizonyítékai alapján az elmúlt 7000 évben folyamatosan lakott volt. A városban és környékén számos bizonyítékát lelhetjük fel a régmúlt időkből megmaradt épületeknek, római kori fürdőnek, valamint a 4. században a fenékpusztai földnyelven épült erődítménynek.
Keszthely gazdasági fejlődésének évszázadokon keresztül meghatározója volt a leggazdagabb arisztokraták közé tartozó Festetics család, akik jelentős kultúrtörténeti szerepet töltöttek be a térségben. A Helikon kastélymúzeum, valamint a világ legrégebbi agrár egyeteme a Georgikon időszakos és állandó kiállításoknak is otthont ad.
A fürdőkultúra a század második felében már virágzott Keszthelyen, melynek látványos eleme a ma is látható Szigetfürdő.
Hévízen található a világ legnagyobb fürdőzésre is alkalmas gyógytava. A több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkező várost évente több százezer turista keres fel. A közel 4,5 hektáros, természetes termáltó nyáron 33-35 °C körül van, és télen sem hűl 22 °C alá. Magas ásványi anyag és vitamin tartalma feltölti szervezetünket, melynek jótékony hatását egészségünkön, hangulatunkon és bőrünkön is érezhetjük. A fürdés után megannyi lehetőség közül választhatunk,mivel a hagyományos és modern egészségügyi és wellness kezelések színes skálája mind megtalálható Hévízen. A felújított belváros, és megújult római kori romkert valamint a folyamatos kulturális programkínálat nyújt további lehetőségeket a városban eltöltött időre.
A Sármelléki repülőtér közelsége, a külföldről érkező vendégek számára könnyíti az utazást.
Hévíz környéke is igen gazdag látnivalókban. Keszthelyi-hegység, Rezi vára is egész évben kihagyhatatlan programot kínál.
Páratlan kilátás nyílik az utazó elé a balatongyöröki Szépkilátóról. Az elénk táruló Balaton-felvidék és Tapolcai-medence a tanúhegyeivel, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák panorámája mindenkit maradásra késztet. Talán ennek is köszönhető, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat, mely a mai napig a meghatározza az itteni lakosság életét. A strandja kiváló adottságokkal rendelkezik, lídós, homokos partja a gyermekes családok kedvence.
Gyenesdiás a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja. Az aktív és garantált programokban gazdag településen akár a Keszthelyi-hegységben, akár a vízparton is számtalan kalandban lehet részünk. A 2010. és 2011. évben a Balaton legjobb strandjának választott Diási Játékstrandon a főszerep az animációé, míg a Gyenesi Lidóstrandot elsősorban annak érintetlen természeti adottságai és Kalandparkja emelik ki. A kisebbeket ezen kívül még állatfarm, korongozási lehetőség és madárpark is várja, míg a felnőttek programját – többek között – lövészet, avar történeti és antikkályha kiállítás, valamint bormúzeum, termelői- és halpiac, illetve vezetett gyalogos és kerékpáros túrák tehetik változatossá.
Vonyarcvashegy a Keszthelyi-öböl partján, a Keszthelyi-hegység déli vonulatain, Zala megye keleti részén fekszik. A községet délről a Balaton, északról a hegyek fogják közre.
A hazai és külföldi fiatalok és fiatal családok körében a Vonyarcvashegyi Lídó Strand évről évre - a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően - rendkívüli népszerűségnek örvend. A régióban is élénkülő kerékpáros turizmusnövekvő igényeinek megfelelően a település évről- évre fejlesztésekkel várja az idelátogatókat.
Zalakaros elsősorban gyógyvizéről híres, azonban egyre többen ismerik már változatos rendezvényeiről, borairól, borospincéiről, és természeti értékeiről is. 2000 méter mélyből fakadó, 96C-os vizére 50 éve találtak rá kutatófúrás során. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek között tartják számon. A Kis-Balaton közelsége igen sok kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.