Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 11. 14:57, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Képi esszé az angyalokról

Képi esszé az angyalokról

Dömötör Mihály, a téridő fénypoétája

Metamorfózis címmel nyílt meg – az alkotó hetvenedik születésnapján – a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. Az alkotó közel félszáz képén megörökített angyalábrázolások rólunk, fényképek nézőiről is szólnak, nekünk, a befogadóknak.

– Az első metamorfózis akkor történik, amikor a művész lelket lehel az anyagba: a kőtömbből, a fából szobor lesz; a második, amikor Dömötör Mihály fényfestészete révén az angyalszoborról önmagán túlmutató jelentést hordozó fénykép készül – vázolta fel az alkotás folyamatát atárlatot megnyitó Simon Ferenc. A Bethlen Gábor Református Gimnázium mesterpedagógusa hozzátette:Dömötör Mihály a téridő festője, a fény és az árnyék, a fekete és a fehér árnyalatainak poétája. A fényképezőgép a fotóművész ecsetje, ezzel hordja fel az anyagot a képre, amelynek két összetevője van: a tér, vagyis a szemlélet, és a nézőpont, hogy honnan, mit és hogyan fotóz, lát és láttat. – fogalmazott Simon Ferenc.

Dömötör Mihályt – aki kiállítását képi esszéként határozta meg –, a téma akkor ragadta meg, amikor aKeresztparafrázisok. A XII. stációcímű kiállításának fotóit készítette, s a keresztek mellett gyakran látott angyalszobrokat is. A művész abban bízik, hogy a lelkünkben lakó angyalok képileg megörökítve, összegyűjtve és fotóként bemutatva maradandó esztétikai élményt nyújtanak a kiállítás látogatóinak.

A kiállítás zenei közreműködői Almási Enikő, Mohai Szilárd és Vágó János Bessenyei- és Príma-díjas kürtművész voltak. A tárlat április 19-ig tekinthető meg az Emlékpont galériájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.