Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 14. 11:27, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző Tornyai János Múzeum és Közművelődési K

Képek a torony alól

Képek a torony alól

A Városháza képzőművészeti gyűjteményéből nyújt ízelítőt az a kiállítás, melyet 2017. március 14-étől tekinthetnek meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A hódmezővásárhelyi városháza képzőművészeti gyűjteménye jelenleg több mint négyszáz alkotásból áll. A kollekció kialakulása a 20. század kezdetére, Tornyai János (1869-1936) festőművész tevékenységének idejére nyúlik vissza.

Ekkor rendelte meg a város vezetése a vásárhelyi születésű festőművésztől „Nagy Bercsényi Miklós” egészalakos képét a városháza dísztermébe. A megrendelt vagy megvásárolt művek száma a két világháború között lassan gyarapodott. A 20. század második felében a gyűjtemény bővülése egyrészt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, másrészt a városban élő művészektől ‑ alkalmanként közvetlenül a műteremből – eszközölt vásárlásokban testesült meg. A rendszerváltoztatás óta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a város képzőművészeti vagyonának gyarapítására. Az elmúlt negyedszázad során a kortárs anyag főként a képzőművészeti szimpóziumok résztvevőinek műveivel nőtt, illetve az alföldi iskola jeleseinek számos alkotásával gazdagodott a gyűjtemény.

A Képek a torony alól című kiállítás április végéig látogatható az Alföldi Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.