Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2017. Március 14. 11:27, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző Tornyai János Múzeum és Közművelődési K

Képek a torony alól

Képek a torony alól

A Városháza képzőművészeti gyűjteményéből nyújt ízelítőt az a kiállítás, melyet 2017. március 14-étől tekinthetnek meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A hódmezővásárhelyi városháza képzőművészeti gyűjteménye jelenleg több mint négyszáz alkotásból áll. A kollekció kialakulása a 20. század kezdetére, Tornyai János (1869-1936) festőművész tevékenységének idejére nyúlik vissza.

Ekkor rendelte meg a város vezetése a vásárhelyi születésű festőművésztől „Nagy Bercsényi Miklós” egészalakos képét a városháza dísztermébe. A megrendelt vagy megvásárolt művek száma a két világháború között lassan gyarapodott. A 20. század második felében a gyűjtemény bővülése egyrészt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, másrészt a városban élő művészektől ‑ alkalmanként közvetlenül a műteremből – eszközölt vásárlásokban testesült meg. A rendszerváltoztatás óta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a város képzőművészeti vagyonának gyarapítására. Az elmúlt negyedszázad során a kortárs anyag főként a képzőművészeti szimpóziumok résztvevőinek műveivel nőtt, illetve az alföldi iskola jeleseinek számos alkotásával gazdagodott a gyűjtemény.

A Képek a torony alól című kiállítás április végéig látogatható az Alföldi Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 16:45, szerda | Helyi

Vasútbiztonsági nap Egerben

A MÁV és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Baleset-megelőzési Bizottsága „Érj haza biztonságban!” címmel utas- és vasútbiztonsági kampányt szervezett,

2021. Szeptember 21. 15:24, kedd | Helyi

Budapesten a Connecting Europe Express vonata

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a Vasút Európai Éve programsorozat keretében elindított „Connecting Europe Express”.

2021. Szeptember 21. 15:18, kedd | Helyi

ISMÉT STREETBALL-T RENDEZNEK HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

A CB Basket A to Z elnevezésű, az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programban,

2021. Szeptember 21. 15:03, kedd | Helyi

Kétmilliónál is többen utaztak idén nyáron vonattal a Balatonhoz

Sikeres szezon zárult le a hétvégével a Balaton partjainál, az elmúlt évtizedben ez volt a legerősebb főszezon.