Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Június 03. 08:56, szerda | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Kényszerhelyzetben

Kényszerhelyzetben

Az Emlékpont és a VERITAS közös konferenciája Trianonról Hódmezővásárhelyen.

A VERITAS Történetkutató Intézettel közös konferenciát rendez az Emlékpont június 4-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a trianoni békediktátum előzményeiről és következményeiről a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

A tudományos tanácskozás előadóit és hallgatóságát Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese és Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője köszönti. A konferencia nyitányaként Révész Tamás, a VERITAS tudományos segédmunkatársa a győztes országokkal szembeni fegyveres ellenállás esélyeit veszi számba Elkerülhetetlen katasztrófa? című előadásában. Apponyi Albert 1920. január 16-án, a párizsi békekonferencián elmondott beszédét, mint a magyar revíziós mozgalom elméleti megalapozását elemzi Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem docense. A trianoni békeszerződés II. számú genfi jegyzőkönyvéről Hollósi Gábor tart előadást. A VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa referátumában egy igen érdekes történetet, a Somoskő közelében levő macskalyuki bányák esetét mutatja be. A Csehszlovákiához került települések és bányák felülvizsgálatára egy magyar befektető, Krepuska Géza fül-orr-gégész személyes közbenjárására került sor és 1924 februárjában Somoskőújfalu és Somoskő községeket, valamint a környékbeli bányákat ‑ a macskalyuki kivételével, melyet a magyar kitermelők vám- és illetékmentesen használhattak ‑ visszakapta Magyarország. A szünetet követően a vertiasos Orosz László Trianonról és a magyarországi németségről ad elő, melyben bemutatja a világháborút követő a hazai német nemzetiségi mozgalomra ható centrifugális és centripetális törekvéseket. Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kratochvil Károly és székelyei címmel tart előadást. Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa Trianon napjaink magyar szomszédságpolitikájára gyakorolt hatásáról beszél. A hódmezővásárhelyi Trianon konferenciát Ujváry Gábor, a VERITAS kutatócsoport-vezetője elnökli.

Az Emlékpont történettudományi tanácskozását követően 13 órától a Szent István téri országzászlónál Bálint Gabriella önkormányzati képviselő mond emlékező beszédet. A Nemzeti Összetartozás Napjának városi programsorozatát a félárbocra eresztett nemzeti lobogó emlékművének koszorúzása zárja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.