Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 27. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kéménydöntéstől a kétszáz éves butelláig

Kéménydöntéstől a kétszáz éves butelláig

Néprajzi és helytörténeti gyarapodásáról ad számot a múzeum

A tavalyi évben több ezer tárggyal, fotóval és dokumentummal gyarapodott a Tornyai János Múzeum néprajzi és helytörténeti gyűjteménye, amelyek közül a legérdekesebb darabokat a péntek délután nyíló, Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlatán mutatja be a közgyűjtemény. A Múzeumőr című kiállításhoz kapcsolódó, még rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson mutatták be a múzeum munkatársai.


Gyakran keresik meg a múzeumot magánszemélyek, hogy a családi hagyatékok között vannak olyan tárgyak, amelyeknek megőrzését nem vállalják, azonban érdemesnek tartják, hogy a régi tárgyak, emlékek a múzeum gyűjteményét gyarapítsák. Ilyenkor adományozással, vagy vásárlással kerülhetnek a közgyűjteménybe azok a helyi értéket képviselő tárgyak, dokumentumok, amelyek segítik, hogy a város múltjáról teljesebb képet kapjanak a jövő nemzedékei és szakemberei.

Bernátsky Ferenc helytörténész a kiállított fotók és dokumentumok közül kiemelte a kistiszai zsilip kéményének 1923-as ledöntését bemutató fotósorozatot. Benes Gyula mérnök felvételein látható, hogy a már feleslegessé vált kémény alját az egyik oldalán megbontották, s a kivett téglákat keményfával pótolták. Ezt később meggyújtották, s az egyensúlyát vesztett kémény a gátra dőlt, a belőle kinyert téglákat pedig a városi építkezések során használták fel.

Emellett láthatók esküvői és egyleti meghívók, a helyi egyesületek rendezvényeinek fotói, valamint a Kokron és Fiai Kötszövöttárugyár bővítésének dokumentumai is.
– A múzeumban nemcsak a legrégebbi korok tárgyai gyűjtjük, hiszen az is fontos, hogy a mához közelítő időszakok emlékei is fennmaradjanak – mondta el Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatója, hangsúlyozva, hogy a muzeológusok fontos feladata a gyűjtemény feldolgozása mellett annak gyarapítása is.

A néprajzi gyűjtemény fontos részét alkotják a kerámiák, közöttük a butellák, amelyek között a legrégebbi darab – a rajta szereplő évszám szerint 1820-ból – tavaly került a múzeumba. Emellett láthatók annak a drukkolóműhelynek a tárgyai, eszközei és mintái is, ahol 1920-as évektől az évszázad végéig sok-sok vásárhelyi asszony számára vittek textíliákra mintákat, hogy a hímzések azok nyomán készüljenek el. Ezek mellett további különleges tárgyakat láthat a február 28-án, pénteken 17 órakor nyíló kiállításra érkező közönség a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a tárlatot Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A vernisszázson a Rákóczi Kocsmája Zenei Műhely muzsikusai a Kiss Lajos által Vásárhelyen gyűjtött népdalokból adnak elő válogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.