Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 15. 19:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Katonai gépjárművek az utakon

Katonai gépjárművek az utakon

A Magyar Honvédség felhívja a figyelmet, hogy járművei a téli időjárás ellenére is folyamatosan közlekednek a közutakon.

A határvédelmi feladatok miatt a déli országrészben megnövekedett a katonai gép és harcjármű forgalom. A közlekedésben résztvevők az érintett területen gyakran találkozhatnak önállóan haladó, a határvédelmi feladatban résztvevő katonákat szállító járművekkel is.

A magyar honvédség speciális feladataiból adódóan ezek a járművek sokszor túlsúlyosak (közel 10 tonna), túlméretesek, több mint 20 személy szállítására alkalmasak, vagy speciális felépítménnyel rendelkeznek, amelyek korlátozhatják a kilátást, ezért megközelítésük fokozott óvatosságot követel. Ezen kívül a járművek nagy súlya miatt megnövekedik a fékútjuk is, amely egy személygépkocsihoz képest akár a kétszerese is lehet.


A járművek zárt katonai oszlopban is közlekednek, ami azt jelenti, hogy az oszlop elején és végén megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetik fel, kísérik, zárják közre a járműveket. A zárt katonai oszlopba behajtani és azt megelőzni tilos (KRESZ 42§) és veszélyes, mert a szembejövő járműforgalom elől nem tud biztonságosan visszatérni a menetirány szerinti forgalmi sávjukba. A zárt katonai oszlopban közlekedő gépjárművek között nincs szükség az átlagos követési távolság betartására (KRESZ 27§2.pont), valamint a sebessége eltérő lehet (gyorsabb vagy lassabb) az adott útvonalon megengedett legnagyobb sebességtől.

A járműoszlop nem szakadhat szét, tehát mozgása egyszerre történik. Ennek érdekében útkereszteződésekben, le- és felhajtóknál, útakadályoknál, előzésnél, valamint szűk és beláthatatlan útkanyarulatoknál időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak