Városlista
2020. július 8, szerda - Ellák

Hírek

2019. Június 12. 11:36, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kass János rendhagyó kiállítása az Alföldi Galériában

Kass János rendhagyó kiállítása az Alföldi Galériában

Az alkotói minőségnek célja és küldetése van

A nemzetközi szinten is elismert, szegedi születésű grafikusművész, Kass János alkotásaiból, köztük szitanyomatokból, rézkarcokból, bélyegtervekből és más alkalmazott grafikai művekből nyílt Parallel folyamatok címmel gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A kiállítás létrejöttében vállalt együttműködésért Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója köszönetet mondott a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak, a Kass János Baráti Körnek, illetve a számos magángyűjtőnek, akik műtárgyakkal, kiadványokkal és dokumentumokkal segítettek a tárlat létrejöttét. A kiállítás rendhagyó – jelentette ki a múzeumigazgató, amelynek indoka nemcsak az, hogy a hazai és nemzetközi képzőművészeti színtér jeles alkotójának nyílik kiállítása, aki ezer szállal kötődik Szegedhez, hanem az is, hogy bár az Alföldi Galéria falai között többnyire festészeti és szobrászati alkotások kerülnek kiállításra, most azonban Kass János grafikái igazolják, hogy a Tornyai János Múzeum e műfajt is nagyra tartja. Az alkotói minőségnek évszázadokon, vagy akár egy emberöltőn belül is célja és küldetése van, amelyhez a vásárhelyi közgyűjtemény igyekszik kapcsolódni a megnyílt alkalmazott grafikai tárlattal is – fogalmazott Miklós Péter.

A Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás megnyitójában Kass Jánosról, mint barátjáról szólt, aki a második világháború idején a német megszállókkal szemben küzdő ellenállókat hamis iratok készítésével segítette. Amikor a háború végén az Eötvös Kollégium feloszlatását követően társai közül többen kiadóknál helyezkedtek el, illusztrációs megbízásokkal segítették Kasst, a nyájas, türelmes és jóindulatú alkotóművészt, aki nemcsak remek ember volt, de kiváló művész és gondolkodó is. Utóbbinak köszönhető, hogy képes volt azonosulni munkája során Bartók vagy Dante humanista üzenetével is. Az ötvenes évek, a Rákosi-korszak idején Kass baráti köre a nyugat kultúrát igyekezett képviselni és Kass határozott jellemét bizonyítja, hogy nevéhez egyetlen, a szovjet rendszert dicsőítő alkotás sem kötődik.

Sárközi Mátyás felidézte, hogy ezekben az években államosították családjuk kiadóját és megszüntették az édesanyja által szerkesztett újságot, aki végül műstoppolást vállalt, ám munka közben maga köré gyűjtötte az egykori Eötvös-kollégistákat, Mészölyt, Illyést, Pilinszkyt és Kass Jánost is. Sárközi Mátyás az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után emigrált Londonba, ahol a BBC magyar rádióadásának munkatársaként négy évtizeden át dolgozott. A Londoni Magyar Intézetben ő nyithatta meg Kass kiállítását, aki 1981-ben az akkor már világhírű, magyar származású animációs filmrendezővel, John Halas-szal készítette el a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, mely Kass János Fejek című plasztikai sorozatán alapult. A hódmezővásárhelyi kiállításban is megtekinthető animáció számos díjat kapott, és Cannes-i Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének díjára is jelölték.

Kass János világának sokszínűségét jelzi a gyűjteményes kiállítás számos témája: a Kékszakállú herceg várához és a Hamlethez készített sorozatai mellett a Zsidó ünnepeket bemutató alkotásait, gyermekek számára készült olvasókönyv-illusztrációkat és több általa tervezett bélyeget is láthat a közönség az Alföldi Galériában július 21-ig, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kurátori munkájával megvalósult kiállításon.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 11:21, hétfő | Helyi

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

2020. Július 06. 11:18, hétfő | Helyi

Baleset szemtanúit keresi a Szegedi Rendőrkapitányság

A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 06010/1783/2020. bűnügyi számon folytat nyomozást közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2020. Július 06. 11:14, hétfő | Helyi

A vasút izgalmas, de nem játszótér!

A nyári szünet beköszöntével, nagyobb valószínűséggel „játszanak” elfoglaltság után kutató fiatalok a vasúti töltéseken, álló szerelvényeken.

2020. Július 06. 11:09, hétfő | Helyi

Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV

Modern vasúti forgalomirányítási rendszert vesz használatba idén a MÁV és a GYSEV több mint 900 kilométernyi hazai pályán egy új digitális mobilkommunikációs hálózat révén.