Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2017. November 06. 13:53, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kádár-huszárok az Emlékpontban

Kádár-huszárok az Emlékpontban

Az idei évben Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel folytatott kutatási projektet a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

A záróeseményére november 7-én, kedden 17 órakor a közgyűjtemény konferenciatermében kerül sor. Ekkor mutatják be ugyanis a nagyközönségnek a kutatás eredményeit összegző négyszázoldalas könyvet – tájékoztatott Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

A kutatási projekt keretében a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény több konferenciát is rendezett a munkásőrség és a kádári megtorlások történetéről, valamint saját kutatásaira alapozva állította össze azt a nagyszabású tárlatot, amelyet a munkásőrség helyi egységének 1957. március 17-i megalakulásának hatvanadik évfordulóján nyitott meg Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője.

A projekt kutatási piramisának csúcsára érve jelenik meg a napokban aKádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címűkötet. A könyv az Emlékpont tudományos munkatársainak alkotása. Szerzőpárosa Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, szerkesztője Miklós Péter. A mintegy négyszázoldalas kiadvány részletesen bemutatja a vásárhelyi munkásőrég több mint három évtizedes történetét.

- Hódmezővásárhely élen jár a szocializmus kori múltjával való szembenézésben, hiszen az Emlékpontban a helyi népbíróságok működését és az állambiztonsági szolgálatok vásárhelyi tevékenységét már feltártuk, s most a kádári megtorlások rendszerének egyik fontos eleme, a munkásőrség történetét is feldolgoztuk – mondta Miklós Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 11:25, kedd | Helyi

Koronavírussal kapcsolatos vasúti változások

Belföldi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók

2020. Július 14. 11:17, kedd | Helyi

A Corona és az Ivo Andrić nemzetközi vonatot érintő változások

Keddtől a Corona InterCity hálókocsi nélkül közlekedik, az Ivo Andrić gyorsvonat csak belföldön jár

2020. Július 14. 10:20, kedd | Helyi

Tréleren a tréler

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök ismét balesetet előztek meg azzal, hogy egy szabálytalan járműszerelvényt szűrtek ki a forgalomból az M5-ös autópályán.

2020. Július 13. 14:41, hétfő | Helyi

Teljes útlezárás az 5-ös számú főúton

Személyi sérüléses baleset történt az 5-ös főút 151-es kilométerszelvényében, Szeged és Balástya között.