Városlista
2019. december 14, szombat - Szilárda

Hírek

2017. November 06. 13:53, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kádár-huszárok az Emlékpontban

Kádár-huszárok az Emlékpontban

Az idei évben Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel folytatott kutatási projektet a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

A záróeseményére november 7-én, kedden 17 órakor a közgyűjtemény konferenciatermében kerül sor. Ekkor mutatják be ugyanis a nagyközönségnek a kutatás eredményeit összegző négyszázoldalas könyvet – tájékoztatott Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

A kutatási projekt keretében a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény több konferenciát is rendezett a munkásőrség és a kádári megtorlások történetéről, valamint saját kutatásaira alapozva állította össze azt a nagyszabású tárlatot, amelyet a munkásőrség helyi egységének 1957. március 17-i megalakulásának hatvanadik évfordulóján nyitott meg Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője.

A projekt kutatási piramisának csúcsára érve jelenik meg a napokban aKádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címűkötet. A könyv az Emlékpont tudományos munkatársainak alkotása. Szerzőpárosa Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, szerkesztője Miklós Péter. A mintegy négyszázoldalas kiadvány részletesen bemutatja a vásárhelyi munkásőrég több mint három évtizedes történetét.

- Hódmezővásárhely élen jár a szocializmus kori múltjával való szembenézésben, hiszen az Emlékpontban a helyi népbíróságok működését és az állambiztonsági szolgálatok vásárhelyi tevékenységét már feltártuk, s most a kádári megtorlások rendszerének egyik fontos eleme, a munkásőrség történetét is feldolgoztuk – mondta Miklós Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 13. 11:49, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba harminc határsértő Csongrád megyében tegnap.

2019. December 13. 11:47, péntek | Helyi

Körözött Range Rover Nagylakon

A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2019. December 13. 11:42, péntek | Helyi

Népi hagyományvilág a huszadik századi irodalomban

Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban a közgyűjteménnyel együttműködésben a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

2019. December 13. 11:30, péntek | Helyi

Tetőtérrel bővült az Aranyossy iskola

Az új épületrészt pénteken veszik birtokba