Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Július 17. 07:42, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Július 21-én, pénteken kezdődik a 32. Művészetek Völgye Fesztivál

Július 21-én, pénteken kezdődik a 32. Művészetek Völgye Fesztivál

Július 21-én, pénteken kezdődik a 32. Művészetek Völgye; a fesztivál tíz napon át összesen 2200 programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi programokkal, jógával, workshopokkal és biciklitúrával is várja a közönséget Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A közönség a nagyszínpadon túl is találkozhat a fellépőkkel, akik csatlakoznak egy zenés- vagy versimpróhoz, workshopot tartanak, beülnek egy beszélgetésre, fellépnek akusztikus formációban és mesét olvasnak a gyerekeknek - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, idén is igazi művészeti seregszemle lesz a fesztiválon, sok fesztiválkedvenccel, ünnepelnek jubileumokat, teret kapnak az ifjú feltörekvők és lesz olyan zenekar is, akitől itt búcsúzhat a közönség.

A Művészetek Völgyében a reggel indulhat jógával, biciklizéssel vagy a környék felfedezésével, napközben a látogatók beszélgetéseken, kézműves foglalkozásokon, színházi és irodalmi programokon vehetnek részt.

A Harcsa Veronika Udvarban interaktív énekes workshop várja minden nap az érdeklődőket, a Tűzoltószertár Élő Galériában a kiállítás és a művészetterápia kapcsolódik össze, az Analóg Udvarban a fotózás rejtelmeit ismerhetik meg a látogatók, a LEMangUria Kreatív Mozgásudvar a testet és a lelket is átmozgatja.

Az Ősök Háza, a Tarisznya Evangélikus Udvar és a LéleKzet Református Udvar gondolatébresztő beszélgetésekkel várja a résztvevőket, míg a Művészetek Zöldjében a kitelepült környezetvédelmi szervezetektől a fenntarthatóságról tanulhatnak játékokkal, workshopokkal és túrázni is innen indulhatnak a fesztivál látogatói. Emellett a kreatív alkotó és irodalmi foglalkozások megtalálhatók a Poket udvar és a Lőtér programjai között is.

A fesztiválon futóversenyen is megmérettethetik magukat a résztvevők, míg a Cirque du Tókertben minden nap más trükköt leshetnek el a Firebirds társulat tagjaitól. A helyi ízeket és különlegességeket is megismerhetik a látogatók és kézművesek portékáiból válogathatnak.

A Művészetek Völgyében a könnyűzene mellett tere van a komoly- és klasszikus zenének, a folknak, a világzenének és a dzsessznek is. A Panoráma Színpad fellépői között van a Quimby, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, a Bagossy Brothers Company, a Punnany Massif, a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir., a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik.

Taliándörögd új zenei helyszínén, a Lőtéren többek között a Hundred Sins, a Cloud9+, a Cari Cari, a Slagwerk den Haag, az Anima Sound System, a Mörk és a Middlemist Red lép fel.

A Cirque du Tókertben a csillagos ég alatt hallható Zorán, Dés László, Kern András, a Magyar Állami Operaház és a Danubia Zenekar koncertje, de több újcirkuszi és kortárstánc produkció is látható lesz.

A kapolcsi római katolikus templomban játszik többek között Szokolay Dongó Balázs, hallhatók a Weiner-nap alkalmával a Weiner Leo Zeneiskola ifjú tehetségei, valamint fellép a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Danubia Zenekar Brácsa együttese is, míg a vigántpetendi templomban a Papageno Klasszikban minden nap egy új zeneszerzőt ismerhetnek meg a nézők a fellépők segítségével.

A Kőbánya Udvara idéntől a Póka Udvar nevet viseli továbbvíve Póka Egon zenei örökségét. Ennek megfelelően teret kapnak az ifjú tehetségek és a legendák is: itt játszik többek között a godfater., a The Pontiac, Áron András & The Black Circle Orcheastra és az idén 20 éves PASO. A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával létrejött helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják a látogatókat.

A tavaly debütált Petőfi Udvar nevéhez híven az idén 200 éve született költő előtt tiszteleg, így az udvarban megjelenik minden, ami Petőfi. Irodalmi és alkotóművészeti programokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, bemutatva a PKÜ munkásságát. A Hajógyár színpadán lépnek fel a Hangfoglaló Program támogatottjai, valamint az Aranyakkord, a Fiúk, a Belau, Bérczesi Róbert, a Pandóra Projekt, Lil Frakk és Sisi is.

A taliándörögdi Világzene Udvarban Palya Bea és zenészei, a Kerekes Band, a Besh o droM, a Cimbaliband, a Góbé, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, míg a Hagyományok Háza FolkUdvarban többek között a Naszály és a Fonó zenekar is fellép, emellett lesz tánctanítás, zenés népi kvíz és folkkocsma is.

A Harcsa Veronika Udvar a dzsessz és társműfajai bázisa, ahogy a Magyar Jazz Szövetség udvara is a dzsesszrajongóknak szól, emellett az idén Kapolcson lesz a Magyar Jazz Ünnep is.

A Művészetek Völgyében a közlekedést az idén is a fesztiválkarszalaggal ingyenesen használható Csigabusz segíti a települések között. A fesztiváljárattal Tapolca és Veszprém is könnyen elérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során