Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 15. 19:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jubileumi programokat kínál a 10. Nemzeti Vágta a hétvégén

Jubileumi programokat kínál a 10. Nemzeti Vágta a hétvégén

Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a szombaton kezdődő 10. Nemzeti Vágtán a fővárosi Hősök terén, a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán szombaton és vasárnap.

A jubileumi versenysorozatot számos színes program és lovas bemutató kíséri.

A fővárosi futamokra idén 12 magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai kerültek be, akik a közvetlenül a budapesti versenyre való nevezéssel bejutottakkal kiegészülve a szombati előfutamokon, majd azokon továbbjutva a másnapi elődöntőkön mérhetik össze gyorsaságukat. A vasárnap esti döntőre az elődöntők öt leggyorsabb lovasa jut tovább, ahol már a 2017 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.

Bár a versenyek csak szombat délután indulnak, az 56-osok terén felállított Országkonyhán már péntektől megkóstolhatják a látogatók a tradicionális magyar ételeket, italokat, valamint a pálinka- és borkülönlegességeket.

Szombaton délben a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyző lovasok fogadalomtételével nyitják meg ünnepélyesen a Nemzeti Vágtát, majd megkezdődnek a verseny előfutamai. Ezen a napon rendezik meg az előfutamok mellett a jótékonysági sztárfutamot is, a futamok szünetében szüreti felvonulást és a vágta tánccsoportjának előadását láthatja a közönség. Este lovas táncosok közreműködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz.

Vasárnap megrendezik az elődöntőket, majd a kocsitoló verseny és a magasugrató verseny döntőjét. A programot többek között lovas parasport bemutató, puszta tízes bemutató, történelmi lovas felvonulás, Kassai Lajos Lovasíjász Iskolájának műsora, a Győri Ördöglovasok produkciója színesíti. Majd a kishuszár vágta és a fogatvágta döntője után a megtartják a nemzetközi futam és a 2017-es Nemzeti Vágta döntőjét.

A nemzetközi futamon idén Magyarország mellett Szlovákia, Szlovénia, Románia, Szerbia, az Egyesült Államok, Kína, a Cseh Köztársaság, Mongólia, Törökország, Suriname és Üzbegisztán lovasa versenyez a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésükre bocsátott shagya-arab lovakon.



A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy utat idén is lezárják a forgalom elől, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi huszártábor katonái azt mutatják be, miként éltek az egykori vitézek.

Idén a korábbi évekkel ellentétben nem történelmi személyiség előtt tiszteleg a verseny, hanem a zenét és táncot ötvöző verbunkos műfajának állít emléket. Az egykor a huszárok toborzását kísérő vigasságokat számos táncos-zenés program idézi fel, melyeknek a közönség is aktív részese lehet.

Televíziós műsorvezetőkkel, a közmédia produkcióinak fellépőivel, gyerekprogramokkal várja vendégeit mindkét nap a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közmédia sátra és a Fölszállott a páva színpad. A sátorban a kicsik és a felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt: kipróbálhatják a híradóban vagy a meteorológiai jelentéseknél használt greenbox technológiát, megismerkedhetnek például a Kékfény, a Hetedhét Kaland és az Önök kérték műsorvezetőivel. A közmédia Fölszállott a páva színpadán Jászsági táncokkal találkozhatnak, de fellép Horváth Áron cimbalom muzsikával és Balogh Károly szólótánccal is. Lesz visai, császárszállási, gömöri tánc, fellép a Cifra Táncegyüttes, egész hétvégén a Zagyva Banda húzza a talpalávalót.

Szombaton a Duna televízió 17.25-től élőben kapcsol a Nemzeti Vágta helyszínére, hogy egyórás összefoglaló keretén belül beszámoljon a nap eseményeiről. Vasárnap 16.15-től jelentkezik a Duna csatorna a Nemzeti Vágta második összefoglalójával. Az M5 Hétvégi belépője mindkét napon élőben bejelentkezik a helyszínről.

A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu internetes oldalon olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.