Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 13. 07:01, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Újra megnyílt a császári pavilon Bécs állatkertjében

Újra megnyílt a császári pavilon Bécs állatkertjében

A felújítást követően ismét teljes pompájában várja a látogatókat a Kaiserpavillon a bécsi állatkertben. A világ legrégebbi zoojában a tavasz beköszöntével egymás után jönnek világra az újszülöttek - tudatja a Compress.

Alig két hónapig tartottak a Schönbrunni Állatkertben található Kaiserpavillon (császári pavilon) felújítási munkálatai, amelynek nyomán ismét eredeti állapotában látható Josef Ignaz Mildorfer freskója. A több mint 250 éves festmény Ovidius „Átváltozások” című művében megjelenő mitológiai alakokat ábrázol és valószínűleg I. Ferenc István császár, Mária Terézia férje megbízásából készült. Az 1759-ben az állatkert kellős közepére épített pavilont a császári pár reggeliző- és társalkodó helyiségként használta, a falait díszítő hatalmas freskók, olajfestmények és tükrök több bombatámadást is túléltek, de a helyenként elfeketedett képeket ki kellett javítani és meg is kellett tisztítani őket.

A 40 ezer euróra rúgó restaurálási munkálatokat az Osztrák Műemlékvédelmi Hivatal és a Schönbrunni Kastélyt fenntartó és üzemeltető Schloß Schönbrunn Kultur- und BetriebsgesmbH állta. A felújított pavilonban így ismét a monarchiát idéző díszletek között pihenhetik ki fáradalmaikat az állatkert látogatói, akiknek mostanában bőven akad új néznivalójuk.

A tavasz közeledtével a világ legrégebbi állatkertjében ugyanis egymást éri a szaporulat. A hietzingi bejáratnál például négy fekete fejű, pálcikalábú cigája-bárány pillantgat ki érdeklődve a mamája mellől, a pelikán-tónál pedig a februárban kikelt kormorán- és pelikánfiókák követelőzése tölti be a levegőt.

Az állatkert legfiatalabb lakója jelenleg egy pustertali borjú, amely március 1-jén született. A mára ritka osztrák fajtának számító marha a tiroli Pustertal környékéről származik, és a császári időkben szívesen látott jószág volt a nagy bécsi fejőüzemekben. Innen kapta a „bécsi tehén” becenevet is. A kis borjút a gondozói Silvrettának nevezték el és a héten mehet ki először a felnőttekkel a karámba.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.