Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 02. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Jövőre folytatódik a terepjárás

Jövőre folytatódik a terepjárás

Száznál is több önkéntes segítette Csomorkányon a régészeti bejárást

A Tornyai János Múzeum felhívására több mint százan keresték fel a hétvégén csomorkányi templomrom környékét, ahol a húszméteres oldalú, négyzet formájú parcellák alapos átvizsgálásában vettek részt. A segítők között a legtöbben a vásárhelyiek voltak, de érkeztek Szentesről, Szegedről, Algyőről, Bogárzóról, Budapestről is és két ELTÉ-s régészhallgatót is részt vett a munkában.

A terepjárás előtt a résztvevők rövid tájékoztatást kaptak arról, hogyan kell szakszerűen végezniük a felszíni leletanyag gyűjtését, s ehhez a megfelelő eszközöket is megkapták. A két nap alatt összesen öt hektárnyi területet fésültek át az önkéntesek, akik közül a legtöbben késő középkori főző-, asztali és tárolóedények darabjait lelték meg.

Találtak darabokat szétszántott kemence vagy ház falából, mások szemes kemencék pohár alakú „kályhaszemeinek” töredékével gyarapították a múzeum gyűjteményét. Különleges leleteik közé tartoznak a szarmata és Árpád-kori orsókarika, a középkori kés, gomb vagy kösöntyű maradvány és a török kori cseréppipák. Különösen megbecsültek a szilikát- és vassalak olvadékok, melyek a mezővárosban működő mesterek tevékenységére utalhatnak. Főként a cserépüst maradványok segítségével a szakemberek ráakadtak az Árpád-kori Csomorkány falu helyére, valamint egy ismeretlen nevű szarmata és bronzkori település részletére is. Szép anyagát gyűjtötték be az önkéntesek egy lebontott és szétszántott tanya háztartásának, s a régészek megállapították, hogy az ott lakók mázas edényeik zömét hódmezővásárhelyi fazekasoktól szerezték be.
Az összegyűjtött, mintegy egy köbméternyi anyag a múzeum raktárába került, s a tiszítást követően a régészek fogják elemezni a megtalálás helyének jelzetével feliratozott papírtasakok tartalmát.

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és a csomorkányi határban végzett bejárást irányító régész, Béres Mária köszönetet mondtak azoknak, akik szabadidejüket áldozták a múzeum anyagának gyarapításáért, s elmondták, hogy az őszi vetésű gabona betakarítása után, nyár végén és késő ősszel, a szántást követően ismét számítanak majd az önkéntesek segítségére a csomorkányi terület bejárásának folytatásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből