Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 29. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jóváhagyta a szlovák parlament a veszélyhelyzet ismétlődő meghosszabbítását

Jóváhagyta a szlovák parlament a veszélyhelyzet ismétlődő meghosszabbítását

Jóváhagyta a szlovák parlament hétfőn azt az alkotmánytörvényt, amely lehetővé teszi Igor Matovic kabinetje számára, hogy az októberben bevezetett veszélyhelyzetet ismétlődően meghosszabbítsa.

A jogszabály - amely a háború, háborús helyzet, rendkívüli állapot és veszélyhelyzet idejére vonatkozó állambiztonsági törvény címet viseli - több mindenben kibővíti a kormány jogköreit, elsősorban lehetővé teszi, hogy a kormány akár többször is meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet, amely a korábbi jogállapot szerint legfeljebb 90 napra volt elrendelhető. A jogszabály azzal is számol, hogy az állam veszélyhelyzet idején az eddiginél nagyobb mértékben korlátozhatja az alapvető emberi jogokat, köztük a mozgásszabadságot és a magánélethez való jogot is.

Az alkotmánytörvényről - amelyet a kormány már három hete jóváhagyott - gyorsított eljárásban döntöttek.

A jogszabályt hevesen ellenezte az ellenzék, de jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. Bírálói leginkább azt kifogásolták, hogy annak alapján a kormány a végtelenségig meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy a kormány bármilyen mértékben és formában kibővítheti a lakosságra vonatkozó mozgáskorlátozásokat, és kényszertartózkodást írhat elő. Az alkotmánytörvény - amelynek elfogadásához háromötödös többségre volt szükség a 150 fős pozsonyi parlamentben - 91 igen, illetve 1 nem voksot kapott, az összes ellenzéki, illetve párton kívüli képviselő tartózkodott a szavazástól.

Az alkotmánytörvényt korábban kétszer sem sikerült elfogadtatni, mivel az egyébként alkotmányozó többséggel rendelkező centrista-liberális szlovák kormánykoalíciónak - részben a karanténintézkedések miatt - ehhez nem volt jelen elég képviselője a parlamenti ülésen. A helyzetre a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hétfőn hatályba lépett rendelete szolgáltatott megoldást, az ugyanis lehetővé tette a koronavírusteszten pozitívnak bizonyult kormánytagok és parlamenti képviselők munkába járását, akárcsak az államfőét, ha ő is elkapná a fertőzést.

A rendelettel összefüggésben a legnagyobb szlovák ellenzéki párt vezetője, Robert Fico "színtiszta fasizmusnak" nevezte a Matovic-kormány tevékenységét.

Ha az alkotmánytörvényt a kormánykoalíció nem tudta volna jóváhagyni a törvényhozásban, akkor december 29-én lejárt volna az októberben bevezetett veszélyhelyzet, és így több korlátozó intézkedés - köztük a december 19-től bevezetett kijárási tilalom is - hatályát vesztette volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.