Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 07. 13:09, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a csütörtökön életbe lépett angliai korlátozó intézkedések négyheti időtartama elégséges lesz ahhoz, hogy érdemi eredményeket lehessen elérni a koronavírus elleni küzdelemben.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Johnson a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: tanácsadói szerint elégséges lesz négy hétig érvényben tartani ezeket a korlátozásokat ahhoz, hogy a járvány megfékezését szolgáló intézkedések tényleges hatást fejthessenek ki.

A csütörtökön kezdődött korlátozások hatálya így december 2-án lejár, és a kormány utána vissza akar térni az eddig alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez - mondta a brit miniszterelnök.

Hozzátette: máris látszik a fény az alagút végén, ma már sokkal jobb kezelések és gyógyászati technikák vannak a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-betegek ellátására, és pénteken megkezdődik a koronavírus-gyorstesztek tömeges, egyszerre egész városok lakosságára kiterjedő alkalmazása.

Johnson hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nagyon komolyak a kihívások is. A kormányfő által idézett adatok szerint jelenleg 12 320 koronavírus-beteg szorul kórházi ellátásra Nagy-Britanniában az egy hónappal ezelőtti 2602 helyett. A naponta kimutatott új fertőződések átlagos száma ugyancsak egy hónap alatt 9716-ról 22 398-ra, az átlagos napi halálozási szám 53-ról 295-re emelkedett.

Boris Johnson kijelentette ugyanakkor, hogy Európán belül Nagy-Britanniában épült ki a legnagyobb szűrési kapacitás: eddig 32 millió koronavírus-szűrést végeztek a brit egészségügyi hatóságok és immár napi félmillió tesztre van lehetőség.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy Németországot és Svédországot is levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Az intézkedés alapján azoknak, akik brit idő szerint szombaton hajnali négy óra - közép-európai idő szerint öt óra - után érkeznek Németországból és Svédországból Angliába, két hetet elkülönítésben elkülönítésben kell tölteniük.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, de a korábbi esetek alapján nem kizárt, hogy a skót és a walesi kormány is ugyanilyen döntést hoz.

A brit kormány sorra veszi le a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról a korábban járványszempontból alacsony kockázatúnak minősített országokat és térségeket.

A júliusban összeállított mentességi listán eredetileg 59 ilyen ország szerepelt, köztük Magyarország. London azonban már az eredeti lista közzétételével egy időben jelezte, hogy az országcsoport összetételét folyamatos felülvizsgálat alatt tartja.

A Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak szeptember 12. óta szintén karanténba kell vonulniuk két hétre, illetve ha ennél rövidebb időt töltenek Nagy-Britanniában, akkor tartózkodásuk teljes időtartamára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.