Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. December 30. 09:02, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jogszabályváltozás - Szigorodnak a hőtechnikai előírások januártól

Jogszabályváltozás - Szigorodnak a hőtechnikai előírások januártól

Az épületek hőszigetelésére vonatkozó előírások a jövő év első napjától szigorodnak, amennyiben az építés vagy a felújítás közpénzből - uniós vagy pedig magyar költségvetési támogatásból - finanszírozott.

A belügyminiszter még márciusban tette közzé a rendeletét, amelyben - a Knauf Insulation számításai szerint - a határoló falak hőszigetelése 48, a lapos tetőké 32, a padlóké pedig 40 százalékkal emelkedik.
Az új előírások szigorúak, a homlokzati falakra előírt hőszigetelés például - egyelőre - másfélszerese a szlovákiainak és közel háromszorosa a romániainak. A szigorítást azonban egy uniós tagállam sem kerülheti el. A középületeknek 2008-tól, míg a többi épületnek - így a lakásoknak is - 2020. december 31-ét követően közel nulla energiaigényűnek kell lenniük. A közel nulla érték - a magyar jogba átvett szabály megfogalmazása szerint - azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség, az épület becsült élettartama alatt, megtérüljön.
Követelmény továbbá az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát - megújuló energiaforrásból - az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.