Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 08. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Jogosítvány: nem tartják szükségesnek a szakorvosi véleményt

Jogosítvány: nem tartják szükségesnek a szakorvosi véleményt

Enyhítene a jogosítványokkal kapcsolatos egészségügyi alkalmassági előírásokon a Magyar Orvosi Kamara.

A korábbi, szocialista kormány által javasolt rendelet szerint ugyanis a gyógyszerszedés alatt álló krónikus betegeknek nemcsak a háziorvost kell felkeresniük, hanem szakorvosi véleményt is be kell szerezniük a jogosítvány megújításakor. A kamara szerint ez növeli a várólistákat és az egészségügyi intézmények kiadásait is.

A csornai kórház főorvosa szerint a háziorvosok ismerik saját betegeik egészségügyi állapotát, anélkül gyógyszert sem írhatnának fel nekik. Ezért felesleges elküldeni a jogosítvány megújításakor a krónikus betegeket szakorvosi vizsgálatra.

Boga Attila kifejtette: „Egy krónikus betegséggel gondozott betegnek minden dokumentációja ott van a háziorvosnál, hiszen gyógyszert is csak úgy írhat fel, ha van egy szakorvosi javaslat. Emiatt nem kell külön elküldeni szakorvoshoz, hiszen a vizsgálati leletek, a dokumentációk a kezében vannak.” Hozzátette: „Elég szomorú, ha akkor látja a szakorvos először a beteget, amikor jogosítványt kell hosszabbítani.”

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a szakorvosi vélemény beszerzése a krónikus betegeknek akár több hónapig is eltarthat a várólisták hosszúsága miatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy egészségügyi igazolását a régi módon, azonnal meg tudja szerezni.

Begya László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke elmondta: amikor az előző kormányzat idején életbe lépett a rendelet, nem konzultáltak az orvosi karral, hogy ennek hogy lesz a megvalósítása, és mi indokolná ezt. Mint fogalmazott: „A véleményünket sem tudtuk elmondani erről a rendeletről. Egy évnyi halasztás után ez a rendelet mégis életbe lépett.” Kijelentette: „Nem tudjuk megmondani, hogy a mostani kormánynak mi ezzel a célja. Mi ezt indokolatlannak tartjuk.”

A szabályok mellett a költség is változott. A korábbi 5000 helyett a 40 évesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell fizetniük a háziorvosi igazolásért, arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel. Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A legrosszabb esetben akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása. (pr)

hírTV

Címkék: jogosítvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.