Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 08. 12:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jó gyümölcstermés várható, de kockázatot jelenthet az enyhe tél

Jó gyümölcstermés várható, de kockázatot jelenthet az enyhe tél

Több kockázata lehet a szokatlanul enyhe télnek a gyümölcstermésre, korábban indult a rügyfakadás, előfordulhat erősebb fertőzés, és az esetleges tavaszi fagy is jelentősen befolyásolhatja a jónak ígérkező termést

- közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

Apáti Ferenc kifejtette, hogy az évszakhoz képest magas volt a hőmérséklet a tavalyi év utolsó két hónapjában, leszámítva az egyhetes fagyást decemberben. A tél az év végére érkezett meg és januárban is kitartott, azonban erős lehűlések, hosszabb fagyos időszakok ennek ellenére nem alakultak ki, és ezt követően a február is már a tavaszt idézte. Télen kevés volt a csapadék, de az ország számos részén elegendő eső hullott késő ősszel, illetve februárban, ami talán - részben vagy egészben - kompenzálja a tavaly nyári és őszi aszályt.

Rámutatott, hogy az enyhe tél miatt nem gyérültek érdemben a kártevők áttelelő alakjai, és a talajban élő kártevők, rágcsálók sem. Emiatt idén tavasszal és nyáron erősebb fertőzésekre lehet számítani, de ennek mértékét vagy egyáltalán az erősebb fertőzések bekövetkeztét megjósolni jelenleg lehetetlen, mivel a fertőzések mértéke a tavaszi és nyári időjárás alakulásától is függ.

A gyümölcsök közül a legkorábban a kajszibarack kezd rügyezni, azt követik a bogyósok, majd a többi csonthéjas gyümölcs és az almatermésűek. A kajszibarack fejlődése a Dunántúlon már a virágzás előtt áll, az almánál pedig még csak rügyduzzadás, helyenként rügypattanás látszik - tette hozzá.

Az alelnök közölte, hogy a tavalyi aránylag gyenge gyümölcstermés kevésbé terhelte meg a fákat, így emiatt idén viszonylag jó virágzásra számít a legtöbb gyümölcsfajnál. Fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcsök mennyisége a 2018. évi 1,158 millió tonnával szemben, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza. A FruitVeb adatai alapján: kajszibarackból és őszibarackból az előző évinél több, szilvából valamivel kevesebb, almából, körtéből és cseresznyéből az előz évit jócskán alulmúló termést szüreteltek a gazdák 2019-ben.

Címkék: gyümölcs, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.