Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Április 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentős támogatásra számíthatnak az őshonos állattartók

Jelentős támogatásra számíthatnak az őshonos állattartók

A következő években nagyobb támogatásra számíthatnak az őshonos állatokat tartók az állomány növeléséhez - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Apajon egy szakmai tanácskozáson. Fazekas Sándor megerősítette, hogy a 2015-2020 közötti ciklusban az EU agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak.

Az állatállomány máris növekedésnek indult - tette hozzá. Így most több forrás juthat az őshonos állatok, elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartás fellendítésére is.

Az évszázadokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha állomány megközelíti a 7500-as számot, amíg például mangalica állomány 65 ezerre tehető - emelte ki a miniszter.

Most az a feladat, hogy ezen magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is. Ez annál is fontosabb, mert hozzávetően kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet - tette hozzá.

A miniszter megemlítette: az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt