Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 16. 10:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jelentős károkat okozott az áprilisi hó és fagy a Pilisben

Jelentős károkat okozott az áprilisi hó és fagy a Pilisben

Az idei áprilisi hó és fagy a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél a fiatalabb erdőkben okozott károkat, és az erdei infrastruktúrát rongálta meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szeszélyes áprilisi időjárás hátterében álló globális klímaváltozási folyamatokra a Pilisi Parkerdő szakemberei lokális megoldásokkal készülnek.

Felidézték: idén április 19-ére nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő területeken pedig hó és jégdara zúdult az erdőkre. A frissen kilombosodott fák levelei és hajtásai megsínylették a fagyot, az ágak nem bírták a hó súlyát, s eltörtek.

A 300-400 méter feletti területeken a hó megmaradt, és még a következő napokban is további hideg és csapadék következett. Bár most is keletkeztek károk, szerencsére azonban meg sem közelítik a 2014. decemberi ónos eső következményeit.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektáros terület mintegy negyedét, 15,8 ezer hektárt érintett az áprilisi tél, az érintett erdőterületek kétharmada természetvédelmi terület.

Az eddigi felmérések szerint a szakembereknek 150 hektáron kell közvetlen beavatkozást végezniük, ezekről a területekről a becslések szerint 1300 köbméter, elsősorban töréskár következtében sérült faanyagot kell kiszállítaniuk.

A már lombosodó ágak még nehezebben viselték a hó súlyát, így sok helyen kellett letört ágaktól, kitört fáktól megtisztítani a parkerdő úthálózatát: összesen 250 kilométernyi erdészeti és turistautat kellett a letört ágaktól és kidőlt fáktól megtisztítani.

A Pilisi Parkerdőnél a vágásos módszerről fokozatosan áttérnek az örökerdő-gazdálkodásra. Egy áprilisi fagyhoz és hóhoz hasonló időjárási anomália okoz ugyan kárt, de sokkal kevesebbet, mint a korábbi gazdálkodási formánál; mert az ilyen területeken együtt élő, többféle korú és fajú fából álló elegyes erdő önvédelme jóval erősebb - idézi a közlemény az áprilisi időjárás hátteréről Csépányi Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnökét.

Címkék: fagy, , kár, pilis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.