Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Május 16. 18:28, hétfő | Helyi
Forrás: Szöveg: Búz Csaba hadnagy Fotó: Búz Csaba hadnagy és Szűcs Sándor őrvezető

Járőrverseny Koszovóban

Járőrverseny Koszovóban

Az MH KFOR Kontingens 14. váltásának Delta százada május 8-án járőrversenyt szervezett a Leposavic közelében található Camp Nothing Hill-ben.

A „Nothing Hell” elnevezésű csapatverseny három részből állt, amelyet az ötfős csapatoknak közösen kellett teljesíteniük. Az összesített versenyt csak az a csapat fejezte be sikeresen, amelynek az összes tagja felért a Nothing Hill tetején, a tengerszint feletti több mint 900 méter magasan kitűzött célba.

A katonai erőpróbán a magyar Delta századdal együttműködésben és kapcsolatban álló alegységek vettek részt. A versenyen így többségében a Keleti Nemzetközi Harccsoport (Multinational Battle Group East) előretolt vezetési pontjának (FCP - Forward Command Post), valamint a Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM - KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) katonái indultak.

A verseny fizikai felméréssel kezdődött. A közel három kilométeres futás közben a csapattagok egymással össze voltak kötve és természetesen magukkal vitték a tíz kilós menetfelszerelésüket és fegyverüket is. A fekvőtámasznál és felülésnél minden csapatnak négy perc alatt kellett a legtöbb ismétlésszámot teljesíteni, de természetesen ezeknél a feladatoknál is volt egy „kis” nehezítés.

A felülésnél a csapatok egy rönköt tartottak a kezükben, míg az úgynevezett matróz fekvőtámasz közben a csapattagok a mögöttük lévő nyakába tették a lábaikat, így az ötből négy katonának csak a keze érintette a talajt.

A felmérést követően a csapatok egymást követve elindultak egy kijelölt pályán, ahol az előrejutást különböző akadályok - harcjárműn való átmászás, kúszófolyosó, mászó fal - nehezítették. A megerőltető akadálypálya után következett a közel tíz kilométeres menetgyakorlat. A versenyzőknek először a tábor mellett található dombot kellett megmászni, majd egy megáradt patakon kellett átkelni.

A csapatokra ezt követően már csak egy végső erőpróba, a hegy megmászása várt.
Az MNBG-E összes százada szervez valamilyen versenyt, amelyek a nemzetközi környezetben, a közös kiképzéseken felül egy kiváló lehetőséget adnak az összekovácsolódásra mondta T. Péter százados,a Delta század parancsnoka. „Az általunk megszervezett járőrversenyre olyan feladatokat terveztünk, amelyek a csapattagok együttműködésére helyezi a hangsúlyt.” - tette hozzá a százados.

Az összesített eredmények alapján a 13 induló csapatból az amerikai „HHC Team” bizonyult a legjobbnak. Második lett az ukrán „Engineer” és harmadik a portugál „Alfa COY” csapata. A legjobb magyar és egyben a menetet leggyorsabban teljesítő „Delta 5” csapata a negyedik helyezést érte el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben