Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Szeptember 05. 15:30, hétfő | Helyi
Forrás: Varga Anikó intézményvezető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

IV. VÁSÁRHELYI „ÍZÖK” FESZTIVÁLJA (VIF 2016) 2016. szeptember 30.

IV. VÁSÁRHELYI „ÍZÖK” FESZTIVÁLJA (VIF 2016) 2016. szeptember 30.

„Vásárhelyikum” - Tradicionális Vásárhelyi Ételek bemutatkozása

Főzőverseny-kiírás

Időpont: 2016. szeptember 30. (péntek)
Helyszín: Hódmezővásárhely Kossuth tér – Dr. Rapcsák András út (sétáló utca)

A fesztivál célja a hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása.

A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent ami vásárhelyi, vagyis Vásárhelyikum.

A főzőverseny mottója: „Ahogy már régön is szerettük!”

Célunk megtalálni, csokorba gyűjteni, bemutatni és népszerűsíteni a hagyományos vásárhelyi ételeket és megtalálni a „Vásárhelyikum” kategóriába sorolandó CSAK ERRE a tájegységre jellemző ételeket.

Elkészítési mód:

  • Helyszínen
  • Otthon (csak a 3. kategória esetén, illetve egyeztetés alapján)

Időtartam: 18.00 – 22.00 óráig (előkészület 17.00-órától)

Étel zsűrizés: 21.00-22.00 óráig
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével

Eredményhirdetés: 22.00 órakor
Feladat: Tradicionális vásárhelyi étel elkészítése

Kategóriák:

  1. Levesek (pl. Táskaleves, Suhintott levesek, stb.)
  2. Egytálételek (Döröllye, Paprikások, Sültek stb.)
  3. Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle, Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)

Nevezési feltételek, szempontok:

1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az első és a második kategóriában az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség), míg a harmadik a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy az elkészítés bemutatása véget kérjük, hogy egy alapmennyiséget a helyszínen készítsenek elő, míg a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.

2. Nevezni, 2016. szeptember 27-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2016), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) főszervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!

3. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!

4. Az ételeket minimum 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az „Vásárhelyikum” minősítés arany, ezüst és bronz fokozatát. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.

1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

JELENTKEZÉSI LAP

IV. VÁSÁRHELYI „ÍZÖK” FESZTIVÁLJA (VIF 2016)
2016. szeptember 30.

„Vásárhelyikum”


A Versenyző csapat vagy egyén neve:

Címe:

A csapatvezető ÍNYMESTER neve:

A kategória kiválasztása: 1.) Leves 2.) Egytálétel 3.) Sütemény

A „versenymű” megnevezése:
Elérhetőségek
Telefonszámok:
E-mail:

………………………………….., 2016. …………… hó …… nap

A feltételeket megértettem, tudomásul vettem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: