Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 16. 21:23, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Itt az önkormányzati adósságlista

Itt az önkormányzati adósságlista

Az egy főre jutó adósságot tekintve Alsómocsolád rendelkezik a legnagyobb adósságállománnyal a hazai települések közül– derült ki abból az adósságállomány-listából, amelyet a Belügyminisztérium juttatott el lapunkhoz. A megyei jogú városok közül Pécs több mint 43 milliárdos tartozást görget maga előtt.

Az egy főre jutó adósságot tekintve legeladósodottabb Alsómocsoládon egy főre 1,45 millió forint jut – derült ki abból az exkluzív adósságállomány-listából amelyet a Belügyminisztérium juttatott el az MNO-hoz. Budapesten a legnagyobb adósságállománnyal az V. kerület rendelkezik, amelynek értéke 14,9 milliárd forintra rúg. A legkisebb adósság a XI. kerületben van, ahol egy főre csupán 1639 forint jut.

Magyarország öt legeladósodottabb települése (Infografika: Máté István/MNO)

A megyei jogú városok közül Pécs 43,6, Miskolc 35,3, míg Szeged 27,2 milliárdos adósságot görget maga előtt, ami 164 314 forintot jelent egy főre lebontva. A kis települések közül a Bács-Kiskun megyei Uszód rendelkezik a legelenyészőbb adóssággal, ahol egy főre csupán három forint jut. Esztergomban a csecsemőktől az aggastyánokig 794 608 forintos terhet kénytelen cipelni mindenki.

Az öt legeladósodottabb budapesti kerület (Infografika: Máté István/MNO)

A budapesti szocialista polgármesterek által vezetett kerületek közül Pesterzsébeten egy főre 71 626 forint adósság jut. Az MSZP-s Schwartz Béla által vezetett Ajkán 168 016 forint teher jut minden emberre, míg a szintén szocialista vezetésű Dorogon 162 887 forint. A szintén MSZP-s Szirbik Imre vezette Szentesen 188 500, az ugyancsak szocialista Faragó Péter által irányított Sajószentpéteren 153 649, Kazincbarcikán pedig, ahol az MSZP-s Szitka Péter vezeti a várost, 216 053 forint adósság jutott egy főre.

2013 közepéig megállapodnak

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságának idei teljes mértékű rendezését az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság remekül teljesített 2012-ben, és előállította az ehhez szükséges százmilliárd forintot. Hozzáfűzte, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében 2013 közepéig minden érintettel egyenként megállapodnak.

Ki kell váltani az önkormányzatokat abból az adósságcsapdából, amit a szocialista kormányok okoztak – ezt jelölte meg a kormány céljának pénteken Lázár János. A kabinet azt is mérlegeli, hogy mit kezdjen azokkal a városokkal, amelyeknek nincsen kiváltandó hitelük. A kormányszóvivő a Hír TV-ben tett bejelentése szerint a tervek között az is szerepel: kisebb önrésszel szállnának be az európai uniós fejlesztésekbe. A korábban pont a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által irányított Hódmezővásárhelyen kezdődtek meg elsőként az egyeztetések az adósságátvételről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: