Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét látták a világ egyik legritkább madarát

Ismét látták a világ egyik legritkább madarát

Egy kutatócsoport fontos új felfedezéseket tett a világ egyik legkevésbé ismert és legritkább madarát érintően.

A Calliope obscura vagy feketetorkú vörösbegy a világ egyik legritkább vörösbegye, 1890-es évekbeli felfedezésétől csak egy maréknyi észlelésről van tudomásunk. 2011-ben kutatóknak sikerült kisszámú egyedet szemrevételezni Kínában. Most viszont kiszúrtak egy tojót és egy költőpárt, így többet megtudhatnak a madárfaj viselkedéséről. A felfedezésről a Journal of Ornithology folyóirat számolt be.

A fajt először 1886-ban figyelték meg Kína északnyugati részén, Kanszu provinciában. A kései 19. és a korai 20. században mintegy 10 egyedet gyűjtöttek be két helyszínen Shanszi és Kanszu tartományokban május és augusztus között, amelyet a madarak költőidőszakának hisznek. Azóta nagyon kevés alkalommal dokumentálták a fajt, időnként kiszúrták Kínában és Thaiföldön, mivel néhány egyed feltűnt a madarakkal kereskedő piacokon.

A vörösbegy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) besorolása szerint sérülékeny, és korábban szinte semmit sem tudtak viselkedéséről vagy szaporodásáról. Újbóli felkutatásához a pekingi Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének szakemberei azokat az élőhelyeket célozták, ahol vélekedésük szerint gyakori látogató a faj. 2011-ben 14 hímet észleltek és rögzítették egyedi éneküket.

Azóta többet sikerült észlelniük - többek között egy ivarérett tojót – számos alkalommal is három helyszínen, illetve két fiókának otthon adó fészket is találtak. A madarak nagy részét bambusszal sűrűn benőtt erdőségekben találták meg. Összességében 58 kifejlett egyedet figyeltek meg a faj 1886-os felfedezése óta.

A vörösbegy továbbra is tünékeny, a kutatók saját bevallásuk szerint nem is észlelték volna az egyedeket, ha nem énekelnek. Úgy tűnik, más madarak – többek között a hamvas küllő, a kínai karvaly, a fenyőszajkó és az európai szajkó – hangját is képesek utánozni.

Az új megfigyelések jelentősen bővítették ismereteinket a vörösbegyről. Többek között először sikerült megerősíteni, hogy a tojók tollazata egyenletesen szürkésbarna, fekete csőrrel és haloványabb hasi tollakkal, szürkés torokkal és beggyel. A költőpár felfedezése pedig megerősítette, hogy mindkét szülő részt vesz a fiókák gondozásában, legyekkel, pillangókkal és más ízeltlábúakkal etetik őket.

A faj a korábban véltnél nagyobb számú is lehet, mivel az új kutatás során több egyedet fedeztek fel, mint amennyit korábban dokumentáltak. Az is elképzelhető, hogy élőhelye nem annyira veszélyeztetett, mint hiszik.

A kínai Csinling hegyvidék más rejtélyes fajnak is otthona, beleértve az óriáspandát, az arany piszeorrú majmot és az arany takint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk