Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 31. 14:02, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Inspiráló találkozás a modernkori Dürerrel

Inspiráló találkozás a modernkori Dürerrel

A szőregi művésztelep résztvevői keresték fel a vásárhelyi Kass-kiállítást

Hetedik alkalommal, tizenegy alkotó közreműködésével rendezték meg idén nyáron a Szőregi Képzőművészeti Alkotótábort, amelynek résztvevői Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában tettek látogatást Pataki Ferenc festőművész vezetésével.

A résztvevők a tábor egy hete alatt igyekeznek feldolgozni Szőreg hagyományait, foglalkoznak a városrész sajátosságaival, az ott élt és élő jeles személyekkel, s a plein air jegyében a természetben készítenek portrékat, aktokat és tájképeket.
A hét évvel ezelőtti megalakulás idején az alapító Tömörkény István Művelődési Ház célja volt felkarolni azokat az amatőr alkotókat, akik lehetőséget kaphatnak tudásuk fejlesztése mellett bemutatkozásra is, a tábor során elkészült művekből a magyar festészet napján, október 18-án a művelődési házban minden évben kiállítást nyitnak.

Pataki Ferenc elmondta: a tábor résztvevői civil foglalkozású alkotók, s mint tanítványait, segíti őket, de vannak közöttük hivatásos festőművészek is. Nagyon sok fiatal tehetséges ember van Szegeden, akik nem jutottak el művészeti középiskolába, vagy felsőoktatásba, s a táborban, vagy a festőművész által 15 éve létrehozott iskolában alaposabban megismerhetik a művészet eszközeit és technikáit.

Az alkotás mellett a résztvevők irodalmi és művészeti előadásokat is hallgattak, s együtt tekintették meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Kass János grafikusművész Parallel folyamatok című gyűjteményes kiállítását, ahol a táborozókat a szőregi alkotótáborban résztvevőként jelen lévő Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze kalauzolta.

Pataki Ferenc felidézte, Kass mester annak idején barátjának fogadta őt, aki nagy tisztelője, s egyben jó ismerője Kass munkásságának. A vásárhelyi, július 21-én zárt kiállítás különlegességének nevezte, hogy egyrészt áttekinti a grafikusművész tevékenységét, másrészt a kinagyított olvasókönyv-illusztrációk újfajta hatást gyakorolnak a látogatókra. Aki nemcsak a felszínt vizsgálja, hanem a művészet szentségét keresi – fogalmazta meg a festőművész –, annak ez a kiállítás egy kikristályosodott értékrend szerint alkotó, valódi értéket előállító művész munkáit láttatja, s ezt a teremtő gesztust kell megtalálnia minden tehetséges embernek, hogy igazi művész váljon belőle. Kass Jánostól pedig megtanulhatják a fiatalok, hogy mit jelent a rajz.


– Számomra Kass a modernkori Dürer, olyan tiszta lelkileg, formavilágban és gondolkodásban is, s az alkotásaival való találkozás mindenki számára inspiráló – zárta gondolatait Pataki Ferenc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.