Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 30. 12:00, kedd | Külföld
Forrás: MÁV Zrt.

InnoTrans: ezrek szemlélték meg a magyar IC+ kocsit a nemzetközi premierjén

InnoTrans: ezrek szemlélték meg a magyar IC+ kocsit a nemzetközi premierjén

Vasárnap befejeződött Berlinben a tizedik Inno Trans nemzetközi járműipari szakkiállítás, amelyen a hazai vasúti szektort képviselő vállalatok mellett a MÁV-csoport is részt vett kiállítóként.

A legnagyobb és legjelentősebb vasútszakmai összejövetelen tartották MÁV-START saját fejlesztésű és gyártású IC+ személykocsijának nemzetközi premierjét. Az új intercity prototípust – minden várakozást felülmúlóan – több ezer vasúti szakértő és érdeklődő is megszemlélte.

A Berlinben 1996. óta, kétévente megrendezett InnoTrans Nemzetközi Vasútijármű és Közlekedéstechnikai Szakkiállítás vasárnap zárta kapuit rekordot jelentő, közel 140 ezres szakmai látogatószámmal. A vásár több mint 160 ezer négyzetméteres területén a kiállítók száma meghaladta a 2700-at, akik 11 ezer terméket és szolgáltatást kínáltak. Az eddigieknél több volt kiállítókból is, ők a legújabb és legmagasabb műszaki színvonalat képviselő vasúttechnológiai fejlesztéseiket mutatták be. Idén 140 jármű-világpremiert tartottak. Ezek egyike volt a MÁV-START Szolnokon gyártott IC+ személykocsijának nemzetközi bemutatója is. Az újjáéledő magyar vasúti járműgyártás korszerű termékét a külföldi vasútvállalatok, világpiaci szereplők szakemberei és az érdeklődő nagyközönség is itt láthatta először nemzetközi kiállításon. Több ezren járták végig a fedélzetét, mustrálták kívül-belül.

A MÁV-START szakértői jelentős európai, például német, osztrák, francia, cseh vasútvállalatokkal folytattak kétoldalú tárgyalásokat az új intercity járművel kapcsolatos országonként változó esetleges igényekről, de jelentős kínai érdeklődés is mutatkozott. Rajtuk kívül a prototípus kocsit az Orosz Államvasutak személyszállító leányvállalatának delegációja is megnézte a kiállításon.

A mobilitás jövője

A vasút európai reneszánsza, a prognosztizálható nyugat- és kelet-európai piaci trendek miatt fontos a MÁV-csoport számára, hogy saját gyártmányával tudott megjelenni az InnoTrans-on. A nemzeti vasúttársaság nemcsak az IC+ kocsival vett részt a rangos szakkiállításon. A hatékonyabb megjelenés érdekében kialakított közös magyar standterületen a MÁV-START az intercity kocsi makettjén kívül egy hordozható fékpróba-berendezést is kiállított. Ugyanitt alakított ki standot a világszínvonalú vasútdiagnosztikai szolgáltatásokat nyújtó, 100%-os MÁV tulajdonú MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft. is. A szakkiállításon a Goldschmidt-Thermit, valamint a csoport MÁV Zrt.-vel közös magyarországi leányvállalata, a MÁV-Thermit Kft. a legújabb sínhegesztési technológiájával vett részt.

A „Mobilitás Jövője” mottóval rendezett expón a hazai vasúti szektor és a MÁV szakemberei tapasztalatot gyűjthettek a következő évek, évtizedek kötöttpályás fejlesztési irányairól, csúcstechnikájáról. Mód nyílt a személyes találkozókra is, a MÁV-csoport vezetői és szakértői is több mint száz tárgyalást folytattak jelentős piaci szereplőkkel, társvasutakkal, beszállítókkal. Többek között kétoldalú megbeszélést tartottak a Hyundai Corporation, a Siemens Zrt., a Stadler és a Stadler Trains Magyarország Kft. szakembereivel, menedzsmentjével. De a magyar mérnökök által alapított, a vasútautomatizálás területén már jelentős sikereket elért PROLAN Zrt. jövőbeni fejlesztései iránt is érdeklődtek.

Berlini találkozók

A berlini tartózkodásuk alatt Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és Pál László, a MÁV általános vezérigazgató-helyettese dr. Czukor József Magyarország német rendkívüli és meghatalmazott nagykövete meghívására részt vett a nagykövetségen rendezett munkareggelin. A megbeszélésen a nagykövet kifejezte elismerését a MÁV-csoport utóbbi három évben lezajlott átalakításáért, pozitív gazdasági eredményekért, valamint az infrastruktúrafejlesztések hatékony lebonyolításáért. A Magyarországon aktív német gazdasági szereplők számára ez utóbbi téma rendkívül fontos, hiszen több járműipari társaság is a vasút segítségével bonyolítja a késztermékeik logisztikáját, amelynek folyamatában a kiszámíthatóság és menetrendszerűség kiemelt tényező. A berlini diplomata javasolta a német-magyar vasútszakmai együttműködés szorosabbá tételét, amellyel Magyarország közép-európai térségben betöltött központi szerepe, potenciális versenyképessége hosszú távon növelhető, megerősíthető.

A szakkiállításhoz időzítve zajlott a Vasúti Vezetők Csúcstalálkozója (Rail Leaders Summit 2014), amelyen a MÁV-csoportot képviselve részt vett Dávid Ilona is. Az eseményen a világ fejlődési irányaiból eredő kihívások és a vasúti közlekedés kapcsolatát elemezték a világ vezető vasútvállalatainak magas rangú képviselői. Emellett a vasúti digitalizáció, a mobiltelefónia, valamint a vasúti és közcélú telekommunikációs hálózatok szinergiájának kiaknázását vitatták meg a résztvevők, egyetértve abban, hogy a mai kor utasának azonnali, személyre szabott és lényegre törő információkra van szüksége, amelyet naprakészen elérhet a mobiltelefonján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).