Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 16. 20:21, péntek | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Ingyenes múzeumi vasárnap Hódmezővásárhelyen

Ingyenes múzeumi vasárnap Hódmezővásárhelyen

Budapesten majálisozik a Tornyai-múzeum. Május 18-án, vasárnap a Múzeumi Világnapon valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézmény és kiállítás díjtalanul látogatható.

Ingyenes látogatásra várja az múzeumbarátokat a Tornyai János Múzeum, ahol Koszta József nagyszabású, páratlan kiállítását, valamint a fél évszázaddal ezelőtt előkerült szikáncsi aranykincset is megtekinthetik az érdeklődők. A legnagyobb és legjelentősebb hun kori pénzleletet bemutató tárlat ‑ két héttel meghosszabbítva ‑ június 1-jéig várja a látogatókat. Az Emlékpont kiállításai a (fél)múlt történelemébe vezetnek: a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjteményben az ötvenes évek börtöneiről és internálótáborairól nyílik kiállítás a szegedi Csillagbörtönből származó zárkatárgyakkal és bitófával.

Az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában vasárnap délben nyílik Kurucz D. István, az alföldi piktúra jelesének, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok egyik alapító atyjának centenáriumi emlékkiállítása; a Kossuth téri kiállítótermekben V. Nagy Nándor képzőművész Genezis című tárlata kínál érdekességeket a képzőművészet iránt érdeklődőknek. Az Ógimnázium emeletén történeti és tematikus egységekben tekinthetik át a művészetkedvelők az Alföld festészetét és szobrászatát.

Ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten a 19. Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A két napos fesztiválon az ország 107 múzeuma között a vásárhelyi múzeumok is érdekes és izgalmas programokat kínálnak. Az érdeklődők ‑ Koszta e témában született emblematikus alkotásaihoz kapcsolódóan ‑ kipróbálhatják a "kukoricatörést", mindenki elkészítheti a saját solidusát, és bárki összeállhat egy közös fotóra III. Valentianussal, a szikáncsi aranypénzek egyik "főszereplőjével".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.