Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Június 29. 09:57, hétfő | Helyi
Forrás: A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Indul a parlagfüves területek felderítése Csongrád-Csanádban

Indul a parlagfüves területek felderítése Csongrád-Csanádban

A parlagfű mentesítésének fontosságára hívta fel a figyelmet Juhász Tünde Csongrád-Csanád Megye kormánymegbízottja Hódmezővásárhelyen.

Hamarosan indul megyeszerte a határszemle. Tavaly a hivatal szakemberei 360 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel. Az idén, ahogy korábban is, helikopter és drónok segítik a munkát.

Elsődlegesen a figyelem felhívás és a megelőzés cél, nem pedig a bírságolás – hangsúlyozta Juhász Tünde Csongrád-Csanád Megye kormánymegbízottja Hódmezővásárhelyen, a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban. Hamarosan ugyanis a földhivatal gazdászai, valamint a növény és a talajvédelmi osztály munkatársai megkezdik a megyében a határszemlét.

Tavaly 360 hektárnyi fertőzött területet derítettek fel a kollégák, és a bírság is rekordot döntött. Összesen mintegy 9 millió forintot szabtak ki azokra, akik nem tartották be a szabályokat, és nem irtották a gyomnövényt. 2019-ben Pest megyét követően a második legtöbb felderítést végző megye Csongrád-Csanád volt. A szankció mértéke egyébként 15 ezer forintból 5 millió forintig terjedhet – ismertette a kormánymegbízott.

Juhász Tünde továbbá arról is beszélt, hogy évről évre egyre több technikai eszköz segíti a munkát, így egyre nagyobb területet képesek átvizsgálni. Az idén is végeznek légi felderítés, ahogy drónokat is bevetnek majd a határszemléken. Utóbbiaknak különösen nagy szerepük van a magas növénykultúrákban - napraforgó, kukorica -, a táblán belül található parlagfű foltok felderítésében, amelyeket eddig csak a helikopterrel észlelhettek. A kormánymegbízott arra kérte a földhasználókat, hogy a parlagfű mentesítésére fordítsanak figyelmet. Továbbá kérte, hogy aki parlagfűvel szennyezett területet észlel használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert is. A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető.

https://filr.kh.gov.hu/ssf/s/readFile/share/80187/-4454660420553516068/publicLink/DSC02314.JPG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.