Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. December 09. 15:17, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

In memoriam Bozsér Áron Manó

In memoriam Bozsér Áron Manó

Örök nyugalomra helyezték 2014. 12. 8-án a hódmezővásárhelyi Kincses temetőben Bozsér Áron Manót, a város Pro Urbe díjas polgárát.

Bozsér Áron Manó 1927. február 28-án született Hódmezővásárhelyen. Szülei Vásárhely határában földműveléssel foglalkoztak.

Tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban szerzett érettségit követően a Nagykőrösi Református Tanítóképzőben folytatta, ahol 1947-ben tanítói oklevelet szerzett. Ebben az évben az I. számú Református Általános Iskolában kezdett dolgozni. Az iskola később a Tabáni Általános Iskola, majd Szántó Kovács János Iskola nevet vette fel. Pályáját több szakaszra osztotta az élet, hiszen 1949-ig helyettesítő tanító volt, majd ezután kapott állandó státuszt az iskolában. Ezt követően iratkozott be a szegedi főiskola földrajz- biológia szakára, s kapta meg tanári diplomáját.

A szó legszorosabb értelmében iskolateremtő egyéniség volt. Működése alatt a több telephelyen működő intézményt sikerült egy helyen kialakítania. Ennek a folyamatnak a befejezése a tornaterem megépítése volt, amit évtizedekig nélkülöztek az itt tanuló diákok és testnevelőik. 1961-ben ő szervezte meg a Dolgozók Önálló Általános Iskoláját, mely országos hírnevet is szerzett, hiszen annyian iratkoztak be. 1964-től 23 éven át igazgatta szívéhez nőtt iskoláját a Szék utcán.

A tantestületben olyan légkört alakított ki, hogy lehetővé tette a tehetségek kibontakozását. Akiben észrevette a tehetséget, azt olyan feladatokkal bízta meg, hogy még jobban elősegítse fejlődését. Több munkatársát vezetői feladatok ellátására is felkészítette. Büszke volt kollégái eredményeire. Nagyfokú igazságosság, megfontoltság jellemezte, tevékenységéből bölcsesség sugárzott. Humánus egyénisége, kiváló szakmai felkészültsége követendő példa volt az iskolában.

Gyermekszerető egyéniség volt, így elsőként ő hozta létre a vegyes osztályokat, ahol a magyar és roma gyerekek számára is egyformán biztosította a fejlődés lehetőségét. Az iskola diákjai nehéz körülményeik ellenére is eljutottak az érettségiig, sőt a diplomáig is.

Negyvenévnyi pedagógusi munkásságáért 2011-ben Pro Urbe Díjat kapott Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésétől.

Gárdonyi Géza szavaival élve valóban „lámpás”, aki fénykörébe gyűjtötte, vezette és tanította a rábízott közösséget.

Emlékét szeretettel és tisztelettel őrizzük.

Almási István polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.