Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2012. Február 03. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

„Kitűnő a felvétel minősége” – hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL ikrek megmutatták a Hold túlsó felét, melyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthattak. A videón látható a Keleti-tenger, a 900 kilométer széles Mare Orientale, amely a kép alsó harmadában helyezkedik el. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van.

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL szondák.

„Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – mondta Sally Ride, hozzátéve, hogy március közepén készülnek el az első felvételek a diákok „megrendelésére”.

Címkék: GRAIL-ikrek, Hold, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:35, vasárnap | Belföld

Ketten meghaltak egy balesetben a Ferihegyi repülőtérre vezető úton

Két férfi meghalt, amikor egy autó és egy busz összeütközött vasárnap reggel a Ferihegyi repülőtérre vezető úton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. November 27. 11:33, vasárnap | Belföld

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

2022. November 27. 07:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 47. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: