Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 10. 16:39, kedd | Helyi
Forrás: Benkő László

Illegális szemétlerakó lett a Szegfű utca

Illegális szemétlerakó lett a Szegfű utca

Az illegális szemétlerakók ellen eljárást indítanak.

A szelektív hulladékgazdálkodás tapasztalatairól, a lomtalanítással kapcsolatos változásokról, illetve az illegális hulladéklerakásról Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. vezetője sajtótájékoztatót tartott a Szegfű utcán.

Az új rendszer lehetőséget teremtett arra, hogy az emberek éljenek annak lehetőségével, hogy csökkentsék a hulladék mennyiségüket és ezzel arányban a fizetendő díjazást is. A lakosság többsége ezzel él is, de egyes polgárok ezzel a lehetőséggel visszaélnek. Illegális hulladéklerakó alakult ki a Szegfű utcán.

Az itt levő szemét 2 hét tevékenységének eredménye. Itt dolgozók, itt lakók, és nem a belvárosban lakók hordták ide. Kovács Pál elmondta: „A mai napon kollégáim olyat láttak, hogy egy fekete autó megállt a szemétkupac mellett és kidobta szemetét a többi tetejére. Egyes emberek úgy gondolják, hogy lerakót alakítottunk ki itt a Szegfű utca közepén. Rossz hírem van számukra, eljárunk ellenük.”

A Köztisztasági Kft. feladata a hulladék elszállítása a szemétgyűjtőkből. A Polgármesteri Hivatallal egyeztetve hatóságilag fognak eljárni a Szegű utcai szemétlerakókkal szemben. A kukákhoz kikerült a hatósági tiltó tábla, a rendőrséggel is felvették a kapcsolatot, így a Polgármesteri Hivatal két úton is eljárást fog kezdeményezni az érintett személyekkel szemben. A kukák mellett található beazonosításra teljesen alkalmas kamera felvételén arcról teljesen felismerhetők a szabályszegők. Ellenük szabálysértési bírság kiszabása lehetséges, ami 5000-100.000 Ft egyedi bírság alkalmanként, ezenkívül a főjegyző asszonynak módjában áll hulladékgazdálkodási bírságot kezdeményezni. Ez abban az esetben lehetséges, amennyiben szabálytalan hulladékkihelyezés történik, de abban az esetben is, ha valakinek nincs hulladékgyűjtő edényzete, vagy zsákja. A Szegfű utcai helyzetet kivizsgálták, külön kimentek minden vállalkozóhoz, aki január 1-jéig nem kért szemétgyűjtő edényzetet. 24 olyan helyi vállalkozóról tudnak, akinek sem zsákja sem edényzete nincs. Ez a kör a Szegfű utca, Andrássy út eleje és a Dr. Rapcsák A. utca környéke. Amennyiben ezen vállalkozók nem tudják igazolni mérlegjeggyel, hogy leadták az ASA Kft.-nek vagy akár máshova a hulladékot, jogában áll a főjegyző asszonynak hatósági eljárást kezdeményeznie ellenük. Kérik a 24 vállalkozót, hogy a szerződéssel nem rendelkezők minél hamarabb keressék fel a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. telephelyét a Bajcsy-Zs. u. 70. sz alatt a nagyobb mértékű bírság elkerülése végett.

Az elmúlt hónapban a lomtalanítási időszak is megtörtént. Az elmúlt évben összesen 360 tonna hulladékot szállított be az ASA Kft., most 300 tonna volt a fél éves mennyiség. Változások fognak életbe lépni ezzel kapcsolatban is. Gyűjtőpontokon lehetett idáig a lomot elhelyezni. Szeretnék a lakosság kényelmi fokozatát tovább növelni oly módon, hogy minden fél évben lehetőséget biztosítanak minden egyes háztartásnak, hogy külön, telefonon történt hívás után kimennek és kifejezetten személyre szólóan az adott héten elszállítják a lomot. Így gyakorlatilag lehetővé válik, hogy egyes emberek ne hordják szét, tisztább, komfortosabb legyen a lakosságnak a lomtalanítás és az adott háztartás igényeihez igazodjon.


Kovács Pál a számlázási időszakról is beszámolt. Jövőhéttől az első negyedéves számlák folyamatosan kiállítása kerülnek. Tapasztalataik alapján 30%-os megtakarítást értek el a háztartások, ennyivel kevesebb összegről fognak számlát kapni az előző negyedévhez képest. Éves szinten körülbelül 80 M Ft megtakarítást tudnak elérni a lakosok, ami komoly előrelépés az előző időszakhoz képest. Két évvel ezelőtti 20%-os rezsicsökkentés után ez újabb komoly megtakarítást jelenthet.

Változás történik a számlázássokkal kapcsolatban is. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a megalakulásával júliustól átveszi a számlázási feladatokat. A mostani számlákat a Hódmezővásárhely Köztisztasági és Nonprofit Kft. állítja még ki. Hogy legyen idejük a lakosoknak felkészülni a változásra egy tájékoztató levelet fognak csatolni a számla mellé a változásokról. Körülbelül 1300 háztartás beszedés útján fizeti a hulladékszámlát. Az új állami szervezet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megoldást találjon az ismételt bankváltás miatti kellemetlenségek megoldására. Az NHKV elintézi a Hódmezővásárhelyi 1300 háztartás automatikus átvezetését a számlájára.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat és ASA Kft. továbbra is vitát folytat a hulladék elhelyezéséről. Az ASA Kft. azét támadja az önkormányzatot, amiért a vásárhelyi hulladékot 61 km-re szállítják. Megvonták ezért az építési hulladék kedvezményes lerakását a vásárhelyi emberektől. A közbeszerzési törvény miatt nem volt lehetőségük külön szerződést kötniük az ASA Kft.-vel, mivel a kiírt pályázaton nem is indultak, de nem is feleltek meg. A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. együttműködik a HVSZ-szel az illegális szemétlerakások felszámolása miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.