Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Július 06. 11:02, kedd | Belföld
Forrás: infovárosok/közút

Illegális hulladéklerakót buktatott le - VIDEÓ

Illegális hulladéklerakót buktatott le - VIDEÓ

Kamera rögzítette, ahogy egy kisbusz sofőrje körülbelül 20 zsák építési törmeléket, ablaküvegeket és autógumikat helyez el illegálisan a Budapest-Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont környezetében.

Az esetről a Magyar Közút egyik újonnan kihelyezett, kifejezetten az illegális szemetelést megakadályozó kamerája készített felvételeket, az elkövető ellen feljelentést tett a társaság.

Nem ez az egyetlen eset, ugyanis az M3-as autópálya budapesti kivezetőjénél található pihenőhelyén az egyik szemétgyűjtő mellé egy kisteherautóból több zsáknyi, jól láthatóan nem az utazás során keletkezett hulladékot dobált ki egy férfi, erről egy autós készített felvételeket.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az illegális hulladéklerakók végleges felszámolása és a szemetelők visszaszorítása érdekében nemrég egy kamerás megfigyelőrendszer kiépítését és fejlesztését hajtotta végre. A kamerákat első körben a kezelésükben lévő, illegális hulladéklerakással leginkább érintett 57 közúti helyszínen helyezték ki. Az egyik ilyen újonnan telepített kamera rögzítette a fent említett esetet is.


A kamerák az általuk megfigyelt területen, ha mozgást érzékelnek, azonnali értesítést küldenek az illetékes közutas mérnökségekre, így történt ez a Pest megyei helyszínen is. A januárban megváltozott jogszabályok alapján egyes esetekben egyébként akár három éves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők.

A társaság bízik benne, hogy az új kamerarendszer és az azok alapján meghozott szankciók hozzájárulnak az illegális hulladéklerakások végleges felszámolásához, hiszen az eldobott szemét nem tűnik el nyomtalanul, azok egészségügyi kockázattal járnak, környezetszennyezőek, ráadásul a szemétszedés rengeteg kapacitást is elvon más útüzemeltetési munkáktól. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente, országosan mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.