Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Július 05. 11:37, kedd | Helyi

II. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna Főzőverseny versenykiírása

II. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna Főzőverseny versenykiírása

A V. Hód-tavi csata és I. Hód-tavi-Rock csata fesztivál keretében

Időpont: 2016. július 23. (szombat)
Helyszín: 47-es Szegedi út melletti MotoCross - pályán a Hódtavi csata emlékművénél

A rendezvény célja:
A XIII. századi főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a történelmi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása.


Mottó: „Ínyvitézek fegyverbe! ”

Elkészítési mód: helyszínen
Időtartam: 8.00-12.00 óráig
Étel zsűrizés: 12.00-13.00 óráig
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 14 óra
Feladat: a szempontok figyelembe vételével egy „XIII. századi” étel elkészítése

Kategóriák:

  1. Sültek (nyárson, kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
  2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek üstben, cserépedényben, bográcsban)
  3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)

Nevezési feltételek, szempontok:

1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az Alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján az alábbiak lehetnek: (marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy és fűszernövények)

TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!!!

2. Nevezni 2016. július 20-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: HGT 2016), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) főszervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!

3. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!

4. Az ételeket 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany-, ezüst- és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez:

1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.„
2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben