Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 24. 17:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Idén is a sarjadó búza megáldásával indult el a Magyarok Kenyere program

Idén is a sarjadó búza megáldásával indult el a Magyarok Kenyere program

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program hagyományos nyitóeseményére, a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségre ezúttal Erdélyben, a székelyföldi Nyárádszeredán került sor

- tájékoztatta a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-t.

Közös közleményük szerint mindig más külhoni térségben tartják meg az ünnepséget, erősítve a határon túli szolgálatot, valamint az összetartozás és szolidaritás eszméjét. Idén a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) vállalta a társszervezést.

A nyárádszeredai határban szombaton megtartott búzaszentelésen felszólalók a több mint tíz éve zajló, határokon átívelő békés nemzetegyesítő politika eredményeire emlékeztettek, kiemelve, hogy a "Cselekvő nemzet évében" az együtt lélegző és egységesen fellépő magyarság önbizalommal telve, optimistán tekinthet a jövőbe - fogalmaznak a közleményben.

A szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, illetve Süle Katalin, a NAK alelnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere program mára a karitatív munka mellett a szakmai együttműködés, a technológiai és tudástranszfer centrumává vált a Kárpát-medencében, valamint komoly bázisul szolgált és szolgál "az ukrajnai háborút megszenvedő menekültek és kárpátaljai magyar testvéreink megsegítéséhez".



Az ökumenikus búzaszentelő szertartást katolikus, református, evangélikus és unitárius lelkipásztorok celebrálták.

A közleményben felidézték, hogy tavaly a Kárpát-medencei magyar gazdák 1050 tonna terményt ajánlottak fel a nélkülözőknek. Számos gyermekotthon és szociális intézmény mellett a többi között a csángóföldi magyarságnak is jutott az adományból.

A szervezők továbbra is várják minden felajánló segítségét, termény- vagy pénzadományát, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékát is; mint írják, minden búzaszem, a legkisebb adomány is számít az elesettek támogatásában és a sikeres közös Kárpát-medencei magyar jövő építésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.