Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 12. 14:30, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Idén 66. alkalommal ünnepelték hivatásukat országszerte a vasutasok

Idén 66. alkalommal ünnepelték hivatásukat országszerte a vasutasok

Mozdonyt avattak, miniszteri elismeréseket, szakmai kitüntetéseket adtak át a Vasutasnapon

Tiszteket avattak, kitüntetéseket adtak át a MÁV-csoport munkavállalóinak július 8-án, a 66. Vasutasnapon; zenés, sportos és családi programokkal ünnepeltek a vasutasok július 9-én, az úgynevezett Juliális rendezvényeken.

Vállalati kitüntetéseket már hét közben is osztottak; pénteken, Budapesten a tisztavató, a vezetői és a magasabb szintű kitüntetés-átadó ünnepségeket tartották. Egy matricázott, a magyar vasút elmúlt 170 évét illusztráló mozdonyt is lelepleztek a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Szombaton koncertek, sportversenyek, kézműves és gyermekfoglalkozások várták a vasutas családokat a fővárosban, Békéscsabán,

Celldömölkön, Kisvárdán, Pécsett és Szolnokon.„Magyarországon a közlekedés húzóágazat, nagymértékben hozzájárul a gazdaság versenyképességének javulásához. A vasút ebben emblematikus, meghatározó szerepet játszik, amelyhez felkészült szakemberekre van szükség” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kétnapos programsorozatot Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Vasúttörténeti Parkban, ahol a Baross Gábor Oktatási Központ most végzett hallgatói tettek ünnepélyes fogadalmat. A százötven új vasúti tiszt felavatását követően az államtitkár a vasútért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként nyolc főnek adott át Miniszteri Elismerő Oklevelet, további két személynek Közlekedésért Érdemérmet. Baross Gábor-díjat ugyancsak ketten kaptak.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki leleplezte a MÁV-START feldíszített TRAXX mozdonyát, amely a magyar vasút fennállásának 170. évfordulóját ünnepli. Dávid Ilona elmondta: a matricázott jármű annak a sok tízezer vasutas munkavállalónak állít emléket, akik az elmúlt több mint másfél évszázad alatt áldozatosan, kitartóan, szívvel-lélekkel, szakmai alázattal végezték munkájukat, építve ezzel a magyar vasút mindenkori jelenét és jövőjét. Az ünnepi grafikával díszített mozdony oldalán egykori és jelenlegi vasutasok portréi láthatók.

Az összesen 153 vezetői, illetve magasabb szintű kitüntetés átadása alkalmából Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte az elismerést kiérdemlő vasutasokat. Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a személyszállító vasúttársaság jövőbeni céljairól beszélt, kiemelve közülük a lehető legmagasabb színvonalú utaskiszolgálást, ezáltal a vasút hazai presztízsének újbóli emelését. Bádonfainé Szikszay Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója az általa vezetett leányvállalat sikereiről és feladatairól számolt be. A további vállalati kitüntetéseket az érintett vasúti dolgozóknak a vasúttársaság vezetői már a hét első felében ünnepélyesen átadták.

A pénteki kiemelt fővárosi eseményt követően szombaton országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepelt a vasutas társadalom a Vasutasnapon. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen tartottak könnyűzenei koncerteket, sok más mellett sport- és főzőversenyeket, családi programokat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.