Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2017. Július 07. 07:25, péntek | Életmód
Forrás: mti

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Még az első közösségbe kerülés előtt, optimális esetben tizenöt és tizennyolc hónapos korban érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást.

A vakcina még nem része a kötelező oltási rendnek, ám több önkormányzat már ingyenessé tette - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Július második hetéig kell beadatni a gyermekeknek az első, bárányhimlő elleni védőoltást, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a védettség - nyilatkozta Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász.

Évente 35-40 ezer gyermek kapja el Magyarországon a betegséget, amely az esetek egy részében súlyos szövődményekkel jár, a statisztikák szerint ez a betegek 2-6 százalékánál fordul elő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének régi kezdeményezése, hogy a bárányhimlő elleni oltást is beemeljék a kötelező oltások rendjébe. Hódmezővásárhelyen például az önkormányzat már ingyenessé tette a vakcinát, ami a betegszámokban jelentős visszaesést hozott, de Kaposvár és Eger is már minimum részben finanszírozza a vakcinát. Költséghatékonysági elemzések szerint évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe - írja a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.