Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Október 17. 18:35, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

Ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

A kormány információi szerint megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt - indokolta a döntést a miniszter.

"Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik" - hangsúlyozta, jelezve, hogy az ellenőrzés a magyar-szlovén határon mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja.

Közölte továbbá, hogy a magyar kormány a döntésről értesíti a szlovén külügyminisztériumot és az Európai Bizottságot is.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a schengeni szabályokat Európában "közösen alkottuk, és közösen is kell betartanunk". Magyarország képes arra, hogy teljes mértékben betartsa ezeket az előírásokat: "Magyarország területére senki nem léphet be, és onnan senki nem léphet ki az európai szabályok megsértésével" - jelentette ki.
A miniszter kiemelte, a kormány megvédi Magyarországot és a magyar embereket "az azonosítás nélkül, tömegesen, ellenőrizetlenül beáramló bevándorlási hullámtól". Hozzátette, ezzel megvédik a közös európai szabályokat és értékeket is.

A magyar-horvát zöldhatárt péntek éjfélkor zárták le. Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban azt mondta, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk