Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 29. 14:07, kedd | Helyi
Forrás: Elek András

Huszonötödik tanévébe lépett a Szőnyi

Huszonötödik tanévébe lépett a Szőnyi

Lámpások és hálaadó énekek jelzik szerdán az iskola ünnepét

„Mert akik gúnyolódtak a kicsiny kezdet napján, azok is örülni fognak...”
(Zakariás 4:10)


Negyedszázados fennállását ünnepeli a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola. Január 30-án, szerdán 17 órai kezdettel zsoltáros, lampionos emlékmenet indul a Deák Ferenc utcai iskolaépülettől a Református Ótemplomhoz, ahol közösen adnak hálát az iskola fenntartói, tanárai, diákjai és szüleik a megélt huszonöt tanévért.

Hódmezővásárhelyen több évszázados múltra tekint vissza a református oktatás, melyben egy hatalmas törést okozott a kommunista diktatúra iskolaállamosítása és az egyházi nevelés teljes eltörlése városunkban az államszocializmus évtizedei alatt. A rendszerváltoztatást követően került előtérbe az a gondolat, hogy Vásárhelyen is újra fel kell éleszteni a református edukációt.

A Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolát 1994. április 20-án alapította a Hódmezővásárhelyi 12 Jogutód Református Egyházközség, mely ma is a város egyetlen alapfokú református tanintézménye. Az első tanév a Deák Ferenc utcai– két másik közoktatási intézménnyel közös – épületben indult, 23 fővel. Az iskolában, melynek fenntartója a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség, jelenleg 307 gyermek jár nyolc évfolyamon, 13 osztályban.

Az iskola az elmúlt negyedszázadban több épületben is megfordult: a Zrínyi utcai egyházi hivatal könyvtárában, a Kálvin téri Karancsi Parókián, 2000. szeptember óta az eredetileg is református iskolaként funkcionáló Deák Ferenc utca 4-6. szám alatt, mely az elmúlt 15 évben udvari szárnnyal, tetőtér-beépítéssel bővült és teljes megújuláson esett keresztül. A folyamatos fejlesztések, az iskola szellemisége és oktatási eredményeinek – egy tavalyi rangsor alapján az ország 118. helyen álló általános iskolája ‑ következtében folyamatosan nő a gyermeklétszám, és az intézmény ismét kinőtte a rendelkezésére álló teret.

A Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fennállásának 25. évfordulójára emlékező ünnepi rendezvény 2019. január 30-án, szerdán 17 órakor veszik kezdetét. A tanintézménytől lampionos emlékmenet indul, a vonulók hálaadó zsoltárokat énekelve haladnak végig a Deák Ferenc utcán, majd a Dr. Rapcsák András úton keresztül a Kossuth térre, a Református Ótemplomhoz érkeznek.

A főtéri istenházában Nagytiszteletű Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese tart áhítatot, majd a Rákóczi Kocsmája Zenei Műhely muzsikál az egybegyűltek örömére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.