Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Július 09. 12:14, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Huszárok vertek tábort Hódmezővásárhely szívében

Huszárok vertek tábort Hódmezővásárhely szívében

Százhetven éves a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség megalakulásának százhetvenedik évfordulójára egész napos hagyományőrző rendezvénnyel emlékezett szombaton a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a vásárhelyi Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, valamint az Aranykalász Népdalkör és a Százszorszép Néptáncegyüttes a Csongrád Megyei Kormányhivatal támogatásával az Árpád utcai népművészeti tájháznál.

Százhetven éve, 1848. július 11-én Kossuth Lajos indítványára döntött a Pesten ülésező országgyűlés a magyar honvédség létrehozásáról – idézte fel Juhász Tünde kormánymegbízott a honvédség megalapításáról rendelkező jogszabály megszületését, amelynek eredményeként kétszázezer újonccal és negyvenkét millió forint hadihitel forrással létrejött a hazai reguláris véderő.

Miután a város főterén Kossuth Lajos szobrát és az első világháborús emlékművet megkoszorúzták a hagyományőrzők, a népművészeti tájházhoz vonultak, ahol a lovas és gyalogos katonai egységek alaki gyakorlatot hajtottak végre, bemutatták fegyvereiket, egyenruháikat és a százhetven éve használt katonai eszközök korhű másolatait.

A néptáncegyüttes tagjai a honvéd egységgel együttműködve mutatták meg, hogyan zajlott a verbuválás, a katonának jelentkező legények szemrevételezése, az egyezség aláírása, majd az újoncok első menetgyakorlata. A tájház melletti téren felállított sátrakban a gyerekek huszárcsákót készíthettek, a látogatók megkóstolhatták a huszárkonyhában készülő gulyást és közelről megszemlélhették a szegedi hagyományőrzők hatmázsás ágyúját is.

(Fotók a Gelériában)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.