Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 27. 12:55, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Hősökre emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Hősökre emlékeztek Hódmezővásárhelyen

A Hősök Napja alkalmából, a háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek Hódmezővásárhelyen május 23-án.

Az ünnepségeken az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is részt vettek. A koszorúzások a város központjában található I. és a II. világháborús emlékműveknél kezdődtek. A főtéri megemlékezést követően 90 hadisírt avattak újra a Római Katolikus temető második világháborús hősi parcellájában, amelyeket az önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium közösen újíttatott fel, vagy cseréltetett ki. A fejfák eredeti állapotra való helyrehozatalában a hódmezővásárhelyi katonák aktívan is részt vettek.A sírok avatásánál beszédet mondott Almási István polgármester és Kuli János, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezető tanácsosa, aki elismerően nyilatkozott arról az összefogásról, amely ezt a felújítást jellemezte. A tanácsos beszédében még kiemelte: „Sok mindent kell még tennünk a hőskultusz újjáéledése érdekében, amelynek eredményeként az emlékezés és a tisztelet szövétnekei átfonják majd társadalmunkat."

A beszédek után Németh László római katolikus esperes újraszentelte a parcellát, majd a jelen lévők - az alakulat nevében Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnok-helyettes - elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A Hősök napi program az I. világháborús hősök sírjainál, illetve a Leventék Emléktáblájánál megtartott koszorúzással zárult.

A jeles nap gyökerei az első nagy háborúig nyúlnak vissza. 1917-ben született meg az a törvénycikk, amely emléktáblák állítására kötelezett minden települést. 1924-ben már magáról az emléknapról is rendelkeznek: „A nemzet soha el nem múló hálája és elismerése jeléül az élő és jövő nemzedékek örök okulására és hősi halottaink dicsőségére, minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját nemzeti ünneppé avatja. Ezt az emléknapot, mint a hősök emlékünnepét a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.