Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 13. 18:34, szerda | Helyi
Forrás: Horváth Gábor hadnagy

Hősiesen helytállók iránti tisztelet

Hősiesen helytállók iránti tisztelet

Ez az érzés járt át mindenkit, aki részt vett a Hódmezővásárhelyen megtartott két napos rendezvény sorozaton, ahol felidézték a Don-kanyar hőseinek hetvenhárom évvel ezelőtti helytállását.

Január 11-én a megemlékezés rendhagyó módon gyászmisével kezdődött, melyet a hősi halált halt katonák emlékére celebrált dr. Alácsi Ervin János őrnagy tábori lelkész a Hódmezővásárhelyi Szent Háromság templomban.

Az est hangulatát emelte az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rézfúvós kvintettje.

Január 12-én Triznya Arnold történész, katonai hagyományőrző tartott interaktív történelem órát „Tévhitek és valóság a 2. Magyar Hadsereg harcairól a Don-kanyarnál” címmel. Az érdeklődők megismerhették a téli hadműveletek részleteit, valamint betekintést nyerhettek a katonák korabeli fegyver- és egyenruha viseletébe.

A II. Világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés, ahol a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai adtak elő emlékműsort „Valahol Oroszországban” címmel a 2. Magyar Hadsereg 1943. évi doni hadműveleteire és hősi halottaira emlékezve, a Don-kanyar poklát megjárt honvédek visszaemlékezéseiből.

Az eseménysorozat zárásaként Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat vezetése mellett Drót László ezredes a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese is koszorút helyezett el, mely nemcsak a 113 soha vissza nem tért Hódmezővásárhelyi katona, hanem a 207.500 frontra kivonuló magyar hős előtt is főhajtás volt.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: