Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2020. November 23. 10:28, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is részt vett a CER Vezető Bizottság rendkívüli ülésén

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is részt vett a CER Vezető Bizottság rendkívüli ülésén

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) Vezető Bizottsága 2020. november 20-án online ülést tartott.

Homolya Róbert a CER alelnökeként vett részt a megbeszélésen, amelynek egyik fő témája a 2021-es vasút európai éve program volt.

A CER Vezető Bizottság rendkívüli ülésének fókuszában a 2021-ben megrendezendő vasút európai évéhez kapcsolódó kommunikációs tevékenységek álltak. A zöld megállapodás közlekedési célkitűzéseinek megvalósítását elősegítő kezdeményezés egyedülálló lehetőséget ad a vasúti szektor számára, hogy rendezvényekkel és tájékoztató kampányokkal népszerűsítse ezt a fenntartható közlekedési módot. Az ágazat kommunikációs tevékenységeinek koordinálása kulcsfontosságú a vasút európai évének sikere szempontjából, ezért a szervezet többféle forgatókönyvet is összeállított. A Vezető Bizottság megvitatta a terveket, valamint a kommunikáció során a szektor által alkalmazandó főbb üzeneteket. A vasút európai éve plusz költségekkel jár majd a CER számára, ezért a grémium megvitatta az ez alapján felülvizsgált költségvetési tervet is.

Az ülésen felvetődött, hogy a vasút európai éve kedvező alkalmat nyújt a vasúti szektornak arra, hogy elővezesse a közlekedési szolgáltatások ökocímkézésére vonatkozó javaslatát. A kezdeményezés révén a környezeti hatások külső költségei megjelennének az árban, így a vasút előnye környezeti szempontból költségelőnyként jelenne meg. Az ökológiai lábnyomot így egységesen lehetne feltüntetni, növelve az utasok környezettudatosságát. A szervezet célja, hogy 2021-ben álláspontot vagy jogszabályalkotásra vonatkozó kérést fogalmazzon meg a Bizottság részére.

Ezenkívül a testület megtárgyalta, hogy a COVID-19 járvány második hulláma miatt milyen intézkedésekre kellett sort keríteni Európában. A következő időszakban a Vezető Bizottság tagjai rendszeresen megvitatják majd, hogy milyen a járványügyi helyzet országukban, valamint ez alapján milyen intézkedésekre került sor.

A találkozón döntés született arról, hogy a Vezető Bizottság javaslatot tesz a Közgyűlés számára Marjan Rintel, az NS (Holland Vasutak) vezérigazgatójának CER Vezető Bizottsági taggá történő kinevezésére.

Háttér-információ a CER-ről

A CER-tagok vasúti vonalainak hossza az európai vasúti hálózat 71 százalékát fedi le; a szervezetben magukat képviseltető vállalatok adják az áruszállítási üzletág 76 és a vasúti személyszállítás 92 százalékát Európában. A CER – az európai vasutak érdekeit képviselve – fontos szerepet játszik az európai uniós jogalkotásban és jogalkalmazásban, a brüsszeli székhelyű szervezet az uniós intézmények fontos tárgyalópartnere. A hetven európai vállalatot tömörítő szervezet – melynek tagja a MÁV mellett a GYSEV, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, illetve az infrastruktúrafejlesztés és a kölcsönös átjárhatóság területére is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 11:48, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2021. Március 02. 11:13, kedd | Helyi

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Az INTER Traction Electrics Kft-vel és a BM HEROS Zrt-vel kötött megállapodást a MÁV a napokban.

2021. Március 02. 11:08, kedd | Helyi

Valódi tartalom a hívószavak mögött: Partnerségben és értékközösségben a Highlights of Hungary és a KPMG

2021. február 25-én hirdették ki az idei Highlights of Hungary díjazottjait. A non-profit kezdeményezés kiemelt partnere az idén is a magyarországi KPMG.

2021. Március 02. 11:02, kedd | Helyi

A hétvégén 2000 tábla szeretetcsoki került családokhoz

A járványügyi helyzet miatt egyre több család anyagilag teljesen kimerülőben van.