Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

Az északkeleti Maine állam kanadai határhoz közeli településén, Caribou-ban szerdán 34,4 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, a levegő páratartalmát is számításba vevő hőérzet megközelítette a 40 fokot. A településen, amely 15 kilométerre fekszik a kanadai határtól, melegebb volt, mint a floridai Miamiban és Texas számos településén.

Chicagóban hétfőn egy 1957-es rekord dőlt meg, amikor 36,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Nagy-Tavak térségének keleti részén és az északkeleti államokban hőségriasztás van érvényben, számos szabadtéri programot töröltek, és a lakosság számára légkondicionált "hűsölőközpontokat" jelöltek ki. New Yorkban megnyitották az egyébként korlátozottan látogatható parkokat, az uszodák pedig a szokásosnál korábban nyitnak ki.

A meteorológiai előrejelzések szerint az ország északkeleti részét érintő hőhullám szerdán és csütörtökön tetőzik a Nagy-Tavak vidékén, valamint a Maine államot is magába foglaló térségben, miközben az Ohio folyó völgyében és az atlanti partvidék középső részén, így a fővárosban, Washingtonban, a hétvégén szintén jóval 35 fok fölé emelkedik majd a napi csúcshőmérséklet.

Az Egyesült Államok déli államait ugyanakkor a szezon első jelentősebb trópusi vihara érheti el, amelyet Alberto névre kereszteltek. A viharzóna szerdán a Mexikói-öböl felett erősödött trópusi viharrá, és a várakozások szerint csütörtökön Mexikó északi részén éri el a szárazföldet. A vihar jelentős esővel és széllel érkezhet, ami segítheti az Új-Mexikó szövetségi államban az erdő- és bozóttüzek oltásán dolgozó tűzoltók munkáját.

Új-Mexikóban a szerdán közölt adatok szerint egy ember halála köthető a tűzvészhez, és mintegy 1400 épületet, köztük lakóházakat is érintettek a lángok, miközben több ezer embernek kellett elmenekülnie a gyorsan terjedő tűz elől.

Kaliforniában szintén több helyen ég az erdő és az aljnövényzet, és miközben az állam déli részén sikerül körbehatárolni a lángokat, addig Észak-Kaliforniában, San Francisco közelében romlik a helyzet. A San Franciscótól 150 kilométerre keletre fekvő, az aranymosók emlékét őrző történelmi térségben, az úgynevezett "Arany földjén" kellett többeket kitelepíteni erdőtüzek miatt Copperopolis településen. A szövetségi állam más térségeiben is erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.

A szövetségi hivatalok összegzése szerint az év eddig eltelt időszakában már csaknem 8500 négyzetkilométer területen pusztított erdőtűz az Egyesült Államok egészében, ami jóval meghaladja a 10 éves átlagot.

Címkék: kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.