Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2022. November 30. 11:57, szerda | Helyi
Forrás: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Hol készült az „angol” posztó?

Hol készült az „angol” posztó?

Középkori textilgyártásról szóló előadással folytatódik a Tornyai-múzeum régészeti sorozata

Márkavédelmi és minőségbiztosítási okokból alakult ki a 13. század végétől a textilek plombázásának hagyománya, amelyekről Dr. Mordovin Maxim, az ELTE Régészeti Intézetének docense tart előadást november 30-án 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

Vajon a hamisításbiztosnak látszó plombák tényleg megakadályozták a minőségi szövetek utánzását? Erről és ennek hódmezővásárhelyi vonatkozásairól – 2019-ben a tram-train nyomvonalán végzett műszeres felderítés során egy 17. századi, átlós szövésű anyag lezárására szolgáló textilplomba töredék került elő ‑ fog szólni a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozat holnapi előadása.

Mordovin Maxim, a téma szakértője elmondta, hogy az ólomból készült textilbárcák a 14. századra már Európa-szerte használatosak és elterjedtek voltak, azért hogy a gazdaság motorját jelentő textiliparban az egyes városok termékeit egyértelműen be lehessen azonosítani. Ekkor alakult ki a mai értelemben vett márkavédelem, amely abban nyújtott eligazodást, hogy látni lehessen a számtalan, egymáshoz nagyon hasonló textiltípus közötti minőségi különbséget, illetve a különbségek mibenlétét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 13:26, szombat | Életmód

César-díj - Tarolt az Egy zuhanás anatómiája

Tarolt az Egy zuhanás anatómiája című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: a Justine Triet rendezésében készült lélektani krimit hat kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

2024. Február 24. 13:24, szombat | Belföld

Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét

2024. Február 24. 13:22, szombat | Életmód

Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól a katolikus templomokban

Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét most vasárnap országszerte felolvassák minden szentmisén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról