Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 06. 13:28, péntek | PR

Hogyan válassz magadnak könnyű nyelvvizsgát?

Hogyan válassz magadnak könnyű nyelvvizsgát?

Könnyű elveszni a ma elérhető számtalan különféle nyelvvizsga erdejében annak, aki a legkönnyebben megszerezhető nyelvvizsgát keresgéli. De milyen szempontokat vegyen figyelembe? Segítünk!

A reményeket kicsit előre lehűtve el kell mondanunk, hogy általános érvényben könnyű nyelvvizsga sajnos nem létezik. Viszont vannak tényezők, amik megkönnyíthetik egy adott nyelvvizsga megszerzését és megrövidítik a felkészülési időt rá.
Mindenekelőtt azt kell pontosan felmérnünk, hogy milyen jellegű a nyelvtudásunk. Van, akinek bőséges a szókincse, de gyenge lábakon áll a nyelvtani tudása. Van, aki kiváló a szövegértésben, de nem fejezi ki túl jól magát. Van, aki a fordításokban remekel. Az első lépés mindenképpen, hogy felmérjük saját erősségünket és ennek megfelelően keressünk nyelvvizsgált.

A második fontos kérdés, hogy kétnyelvű, vagy egynyelvű vizsgára van szükségünk. A kétnyelvű vizsgákat általában nehéz, vagy akár lehetetlen külföldön elismertetni, ugyanakkor egy külföldi nyelvvizsgát nem biztos, hogy elfogadnak egy magyar munkahelyen vagy képzésben.

A harmadik kérdés maga a nyelv, mert vannak egy bizonyos nyelvre szakosodott vizsgák. Például a Geothe Institute a német nyelvből vizsgáztat, míg a Britishcouncil vizsgája angolra szól.

Ha már átestünk ezen a három lépcsős szűrőn, akkor végzünk egy gyors összehasonlítást a ma legnépszerűbb nyelvvizsga típusokról. Minden esetben az alap- és középfokú nyelvvizsga folyamatáról beszélünk.

TELC
Ez egy elég nehéz vizsgatípus, ahol ráadásul nem csak a tudásod számít, hanem az is, hogy az idővel mennyire tudsz gazdálkodni. Az írásbelin el lehet csúszni a hosszú szövegek miatt, a szóbeli rész azonban valamivel könnyebb.

Euro
Az Euroexam vizsgájánál sokat segít, hogy választható egynyelvű és kétnyelvű vizsga is. A kétnyelvű vizsga meglepő módon az egynyelvű változatnál is nagyobb arányban szokott sikerülni a vizsgázóknak, mert a „közvetítés” résznél könnyű felhúzni a vizsgát. Ráadásul néhány éve könnyítettek a feladatokon és sokan azért is szeretik, mert a munkaerőpiacon is használt aktív nyelvtudást teszteli.



BME
A BME vizsgája a régi klasszikus rendszer szerint működik, lehet szóbeli, írásbeli, vagy komplex vizsgára jelentkezni. Itt érdemes mindig a komplexnek nekifutni, mert ha valamelyik része nem sikerül, a másik részére még lehet papírt kapni.

ECL
Ez egy EU-s, államilag elismert nyelvvizsga, de egynyelvű. Akkor érdemes választani, ha erős a szövegértési készséged és a szókincsed, jól kifejezed magad, de nyelvtanból nem vagy nagyon erős. A szövegértési feladatok azonban hordoznak kihívásokat.

Egy plusz záró tipp: igazából érdemes már a nyelvtanulás során előre gondolni a nyelvvizsgára és a szükséges készségeket erősíteni. Ha kiválasztottad a nyelvvizsgát, minden esetben az adott vizsga feladattípusait gyakorold, mert sok múlik azon, hogy mennyire áll rá az agyad és milyen gyakorlottan oldod meg a felmerülő típusfeladatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.