Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Hírek

2019. December 06. 13:28, péntek | PR

Hogyan válassz magadnak könnyű nyelvvizsgát?

Hogyan válassz magadnak könnyű nyelvvizsgát?

Könnyű elveszni a ma elérhető számtalan különféle nyelvvizsga erdejében annak, aki a legkönnyebben megszerezhető nyelvvizsgát keresgéli. De milyen szempontokat vegyen figyelembe? Segítünk!

A reményeket kicsit előre lehűtve el kell mondanunk, hogy általános érvényben könnyű nyelvvizsga sajnos nem létezik. Viszont vannak tényezők, amik megkönnyíthetik egy adott nyelvvizsga megszerzését és megrövidítik a felkészülési időt rá.
Mindenekelőtt azt kell pontosan felmérnünk, hogy milyen jellegű a nyelvtudásunk. Van, akinek bőséges a szókincse, de gyenge lábakon áll a nyelvtani tudása. Van, aki kiváló a szövegértésben, de nem fejezi ki túl jól magát. Van, aki a fordításokban remekel. Az első lépés mindenképpen, hogy felmérjük saját erősségünket és ennek megfelelően keressünk nyelvvizsgált.

A második fontos kérdés, hogy kétnyelvű, vagy egynyelvű vizsgára van szükségünk. A kétnyelvű vizsgákat általában nehéz, vagy akár lehetetlen külföldön elismertetni, ugyanakkor egy külföldi nyelvvizsgát nem biztos, hogy elfogadnak egy magyar munkahelyen vagy képzésben.

A harmadik kérdés maga a nyelv, mert vannak egy bizonyos nyelvre szakosodott vizsgák. Például a Geothe Institute a német nyelvből vizsgáztat, míg a Britishcouncil vizsgája angolra szól.

Ha már átestünk ezen a három lépcsős szűrőn, akkor végzünk egy gyors összehasonlítást a ma legnépszerűbb nyelvvizsga típusokról. Minden esetben az alap- és középfokú nyelvvizsga folyamatáról beszélünk.

TELC
Ez egy elég nehéz vizsgatípus, ahol ráadásul nem csak a tudásod számít, hanem az is, hogy az idővel mennyire tudsz gazdálkodni. Az írásbelin el lehet csúszni a hosszú szövegek miatt, a szóbeli rész azonban valamivel könnyebb.

Euro
Az Euroexam vizsgájánál sokat segít, hogy választható egynyelvű és kétnyelvű vizsga is. A kétnyelvű vizsga meglepő módon az egynyelvű változatnál is nagyobb arányban szokott sikerülni a vizsgázóknak, mert a „közvetítés” résznél könnyű felhúzni a vizsgát. Ráadásul néhány éve könnyítettek a feladatokon és sokan azért is szeretik, mert a munkaerőpiacon is használt aktív nyelvtudást teszteli.BME
A BME vizsgája a régi klasszikus rendszer szerint működik, lehet szóbeli, írásbeli, vagy komplex vizsgára jelentkezni. Itt érdemes mindig a komplexnek nekifutni, mert ha valamelyik része nem sikerül, a másik részére még lehet papírt kapni.

ECL
Ez egy EU-s, államilag elismert nyelvvizsga, de egynyelvű. Akkor érdemes választani, ha erős a szövegértési készséged és a szókincsed, jól kifejezed magad, de nyelvtanból nem vagy nagyon erős. A szövegértési feladatok azonban hordoznak kihívásokat.

Egy plusz záró tipp: igazából érdemes már a nyelvtanulás során előre gondolni a nyelvvizsgára és a szükséges készségeket erősíteni. Ha kiválasztottad a nyelvvizsgát, minden esetben az adott vizsga feladattípusait gyakorold, mert sok múlik azon, hogy mennyire áll rá az agyad és milyen gyakorlottan oldod meg a felmerülő típusfeladatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.