Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 14. 06:59, hétfő | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Hoffmann: nyelvében él a nemzet

Hoffmann: nyelvében él a nemzet

Ápolni kell a magyar nyelvet, a kultúrát, s nem szabad a múltunkra úgy tekinteni, mint meghaladható relikviára.

Fogalmazott Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár vasárnap, a Magyar Nyelv Napja alkalmából tartott ünnepségen. Az, hogy nyelvünket édes anyanyelvnek hívjuk, kifejezi, mit érzünk iránta – mutatott rá az államtitkár. De mondjuk azt is – folytatta -, hogy nyelvében él a nemzet, vagyis a nemzet a létét, a folytonosságát köszönheti a nyelvnek - olvasható a kormany.hu-n.


Hoffmann Rózsa kiemelte: nyelvünk, édes anyanyelvünk méltó arra, hogy megünnepeljük azt, ezért jól döntött az Országgyűlés, amikor elhatározta, hogy november 13-át a magyar nyelv ünnepévé emeli. Ezzel a dátummal létrejött az a triumvirátus – január 22, a Magyar Kultúra napja és április 11, József Attila születésnapja, a Költészet Napja -, amely a magyar kultúrának, és annak hordózójának, a magyar nyelvnek állít emléket – fűzte hozzá.

Fontos, hogy megálljunk, és megízleljük annak a minőségét, amelyről ez az ünnep szól –mondta Hoffmann Rózsa a magyar nyelvvel kapcsolatban, majd hozzátette: nem csak itt Budapesten, Magyarországon kell ezt tenni, hanem az egész világon, ahová szétszóródtak magyarjaink.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar nyelv azért is csodálatos, mert ebben a gyorsan változó világban, sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy csak az új az érték. De a magyar nyelv rámutat egy relatív állandóságra, és annak értékére. Hiszen bámulatra méltó, hogy a mai magyar fiatalok képesek arra, hogy megértsék a legrégebbi magyar írókat, költőket – mutatott rá Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár nyomatékosította: kötelességünk, hogy az új köznevelési törvényben és a Nemzeti Alaptantervben a magyar nyelv, a magyar kultúra, magyar irodalom, tehát a magyar nemzet kincseiről gondoskodjunk. Akik ezt ellenzik, számukra ezek az értékek nem fontosak, nem számít a magyar nyelv – fogalmazott.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a magyar nyelv olyan kincs, olyan közösség, amely egyedülálló és megközelíthetetlen. A nyelv maga a legfontosabb nemzeti emlékhely. Nyelvünk ünnepéről példátlan egyetértésben döntöttek törvényhozóink, ebből is látszik, hogy a legfontosabb ügyekben el lehet érni az összefogást – mutatott rá.

Anyanyelvünk már sok évszázada létezik – folytatta -, s ez a nyelv a mai világban is alkalmas arra, hogy segítségével kifejezzük magunkat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Kárpát-medencében országrésznyi területeken halt ki a magyar szó, tíz és százezrek – itt, Magyarországon is – egyre távolabb kerülnek a felemelkedéshez szükséges művelt köznyelv megtanulásának esélyétől – emlékeztetett Szőcs Géza.

Az Országgyűlés felkérte a Kormányt, hogy vizsgálja meg nyelvünk használatának helyzetét, 2012. június 30-ig, és készítsen intézkedési tervet a magyar nyelv értékeinek védelmébe – ismertette az államtitkár, majd hozzátette: ez úgy lehetséges, ha költőinket, költészetünket és szimbólumainkat jobban megbecsüljük.

A honfoglalók nem hazát kerestek a Kárpát-medencében, hanem állataiknak legelőt, s azt hogy mára ebből a legelőből haza lett, költőinknek köszönhetjük – fogalmazott Szőcs Géza, Márai Sándor szavait idézve.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során